Linkovi

Bivšem gradonačelniku Njujorka Đulijaniju oduzeta advokatska dozvola


ARHIVA - Bivši gradonačelnik Njujorka i advokat Donalda Trampa, Rudi Đulijani (Foto: AFP/ Christian Monterrosa)
ARHIVA - Bivši gradonačelnik Njujorka i advokat Donalda Trampa, Rudi Đulijani (Foto: AFP/ Christian Monterrosa)

Rudiju Đulijaniju je oduzeta dozvola da se bavi advokaturom u Njujorku, pošto je državni apelacioni sud utvrdio da je lagao kada je tvrdio da su izbori 2020. godine bili pokradeni na štetu njegovog klijenta, bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Sud je presudio da je Đulijani (80), bivši gradonačelnik Njujorka, koji je bio Trampov lični advokat, "neosnovano napadao i podrivao integritet izbornog procesa zemlje" i "aktivno doprinosio nacionalnim podjelama posle predsjedničkih izbora 2020. godine, zbog čega se nije pokajao".

Đulijani je bio jedan od vodećih zagovornika lažnih tvrdnji da je demokrata i aktuelni predsjednik Džo Bajden porazio Trampa 2020. godine zbog rasprostranjene izborne prevare.

Đulijani, koji je 1980-tih bio tužilac na Menhetnu, nije mogao da se bavi advokaturom u Njujorku od 2021. godine, posle napada Trampovih pristalica na Kapitol 6. januara. Takođe je suočen sa disciplinskim postupkom u Vašingtonu, gdje je jedan panel za etička pitanje predložio da mu se oduzme advokatska dozvola.

Đulijanijev portparol nije odgovorio ne zahtjev agencije Rojters za komentar. Đulijani je prethodno tvrdio da je vjerovao da su njegove izjave istinite, da nije namjeravao da širi lažne tvrdnje, te da se optužbama krše njegova prava na slobodu govora.

Đulijani je optužen da je davao lažne izjave pred sudovima, u Kongresu i javnosti dok je bio Trampov advokat. Sud se pozvao na Đulijanijeve lažne tvrdnje da su glasali mrtvi ljudi u državama u kojima se odlučivao ishod izbora i da su izborni radnici u Džordžiji namještali rezultate.

Protiv Đulijanija je podignuta i krivična optužnica u Džordžiji i Arizoni zato što je pomagao Trampovim naporima da podrije izbore, uključujući i imenovanje delelagata koji su planirali da podrže bivšeg predsjednika u državama u kojima je izgubio od Bajdena.

Đulijani se izjasnio da nije kriv, a optužbe je nazvao politički motivisanim.

XS
SM
MD
LG