Linkovi

Hanter Bajden tužio Rudija Đulijanija zbog širenja privatnih podataka


Sin predsednika Džoa Bajdena Hanter Bajden izlazi iz sudnice u Vilmingtonu u Delaveru 26. jula 2023. (Foto: AP/Julio Cortez)
Sin predsednika Džoa Bajdena Hanter Bajden izlazi iz sudnice u Vilmingtonu u Delaveru 26. jula 2023. (Foto: AP/Julio Cortez)

Hanter Bajden, sin predsednika Džoa Bajdena podneo je tužbu protiv Rudija Đulijanija, bivšeg advokata Donalda Trampa, optužujući ga za prevaru prilikom pristupa ličnim podacima na njegovom kompjuteru.

U građanskoj tužbi podnetoj u Kaliforniji, Hanter Bajden je rekao da su Đulijani i Robert Kostelo, advokat bivšeg gradonačelnika Njujorka, odgovorni za "potpuno uništenje" njegove digitalne privatnosti.

53-godišnji Hanter Bajden, koji živi u Kaliforniji, zatražio je suđenje pred porotom i odštetu čiji iznos nije naveden.

2020. godine, u pokušaju da se Džo Bajden osramoti pred novembarske predsednički izbore, Đulijani i drugi Trampovi saradnici su pustili u promet podatke sa laptopa koji je Hanter Bajden navodno zaboravio u prodavnici za popravku kompjutera u Delaveru.

"Optuženi su posvetili neverovatnu količinu vremena i energije da hakuju, manipulišu materijalom, kopiraju ga, šire, i generalno budu opsednuti podacima koje su dobili, a koji su uzeti ili ukradeni sa uređaja oštećene strane", navodi se u žalbi Hantera Bajdena.

Predsednikov sin je ranije ove godine tužio vlasnika radnje za popravku kompjutera, kao i Poresku službu (IRS) zato što su otkrili njegove poreske podatke.

Tužba u Kaliforniji je najnoviji pravni problem za Đulijanija, koji je u Džordžiji zajedno sa Trampom i drugima optužen za zaveru poništavanja rezultata predsedničkih izbora 2020. u toj državi.

Sudija je takođe zaključio da je Đulijani odgovoran za klevetu dvoje izbornih radnika u Džordžiji, a bivša asistentkinja ga tuži za seksualni napad i uznemiravanje.

Hanter Bajden, lečeni zavisnik od droge, trenutno je pod istragom specijalnog tužioca Sekretarijata za pravosuđe zbog mogućeg izbegavanja plaćanja poreza i treba da se pojavi pred sudom u Delaveru u oktobru zbog kršenja zakona o posedovanju vatrenog oružja.

Poslovanja Hantera Bajdena u Ukrajini i Kini dok je njegov otac bio potpredsednik Sjedinjenih Država su konstantna meta republikanaca i predsedavajućeg Predstavničkog doma, Kevina Mekartija, koji je pod pritiskom tvrdog, desnog krila svoje stranke ovog meseca pokrenuo istragu o opozivu predsednika Džoa Bajdena.

Hanter Bajden nije optužen ni za jedno krivično delo u vezi sa poslovanjima u inostranstvu, a do sada nema kredibilnih dokaza da je sam predsednik bio umešan u bilo kakvu ilegalnu aktivnost.

XS
SM
MD
LG