Linkovi

Bitka za nasledstvo: Mardok se povukao sa čela medijske imperije


Australijski medijski magnat ima četvoro odrasle dece koje bi mogle u budućnosti da budu naslednici njegove "imperije" (Foto: AP Photo/Mary Altaffer)
Australijski medijski magnat ima četvoro odrasle dece koje bi mogle u budućnosti da budu naslednici njegove "imperije" (Foto: AP Photo/Mary Altaffer)

Rupert Mardok se povukao sa mesta predsednika kompanije Foks korp (Fox Corp) i Njuz korp (News Corp), okončavši vladavinu dugu više od sedam decenija tokom koje je stvorio medijsku imperiju od Australije do Sjedinjenih Američki Država.

Njegov sin, Lahlan Mardok, postaće jedini predsednik kompanije Njuz korp i nastaviti kao predsednik i izvršni direktor Foksa, saopštile su kompanije u četvrtak. Tranzicija učvršćuje Laklanovu ulogu vođe medijske imperije, stavljajući tačku na pitanje sukcesije unutar porodice Mardok.

U dopisu osoblju kompanija u četvrtak, Mardok je naveo: „Naše kompanije su dobrog zdravlja, kao i ja".

Vest dolazi samo nekoliko meseci pošto je Mardok (92) odustao od plana koji bi ponovo ujedinio njegovu medijsku imperiju spajanjem Foksa i Njuz korpa. To se desilo pošto je nekoliko najvećih akcionara odbacilo predlog uz obrazloženje da neće uspeti da ostvari punu vrednost kompanije.

Mardok, koji ima skoro pa kontrolne udele u vlasništvu obe kompanije, biće imenovan za počasnog predsednika obe kompanije.

Mardok, koji ima šestoro dece, dugo je želeo da njegova deca na kraju preuzmu “uzde” imperije. Njegov sin Džejms je bio izvršni direktor Twenty-First Century Fox, pre odluke kompanije da proda filmsku i televizijsku imovinu kompaniji Volt Dizni za 71,3 milijarde dolara, što je posao koji je zaključen 2019.

Džejms je zatim kanalisao prihode od posla u privatnu investicionu firmu Lupa Sistems. Laklan je imenovan za izvršnog direktora nove Foks korp.

Nakon Mardokove smrti, njegova druga deca bi mogla da dovedu u pitanje Laklanovu moć. Mardok kontroliše Njuz korp i Foks preko porodičnog trusta iz Renoa u Nevada. On drži otprilike 40 odsto udela u akcijama sa pravom glasa u svakoj od kompanija. On takođe drži malu količinu akcija kompanija van fonda.

Svako od četvoro Mardokove odrasle dece ima udela u fondu. Međutim, njegove najmlađe ćerke Kloi i Grejs, koje je dobio u braku sa trećom suprugom Vendi Deng, nemaju pravo glasa u fondu.

Prenos glasačkih udela Njuz korpa i Foksa sa Mardoka na njegovo četvoro odrasle dece mogao bi da stvori scenario u kojem bi njih troje moglo nadglasati trećinu, potencijalno pokrećući bitku oko budućnosti kompanija, čak i ako Lahlan Mardok sada nadgleda kompanije.

Foks i Njuz korp imaju sistem dvostrukih akcija, sa akcijama klase A bez prava glasa i akcijama klase B sa pravom glasa. Akcije u Foksu i Njuz korpu u vlasništvu Mardokove dece preko fonda su kombinacija obe klase akcija.

Akcije Foksa porasle su za skoro dva odsto posle vesti o Mardokovom povlačenju.

XS
SM
MD
LG