Linkovi

Rusija napala Odesu, u Hersonskoj oblasti poginula beba


Kuća u Hersonu pogođena u ruskim raketnim napadima 14. avgustsa 2023. (Foto: AFP/ Alexei Sandakov)
Kuća u Hersonu pogođena u ruskim raketnim napadima 14. avgustsa 2023. (Foto: AFP/ Alexei Sandakov)

Najmanje tri osobe su ranjene u dva talasa ruskih napada dronovima na Odesu, saopštili su u ponedeljak zvaničnici i vojska u ukrajinskom regionu na Crnom moru.

"Kao rezultat neprijateljskog napada na Odesu, izbilo je nekoliko požara“, rekao je guverner Oleh Kiper.

Komanda ukrajinskih oružanih snaga na jugu saopštila je da su njene snage protivvazdušne odbrane uništile 15 bespilotnih letelica i osam raketa koje je Rusija lansirala u luci.

U napadu su oštećeni i deo doma za studente i jedan supermarket, objavila je vojska.

Požar u supermarketu u Odesi koji je izazvala ruska raketa
Požar u supermarketu u Odesi koji je izazvala ruska raketa

Rojters nije mogao nezavisno da proveri ove navode, a iz Moskve nije bilo komentara.

Odesa, najveća ukrajinska luka i pomorska baza, više puta je bila napadnuta projektilima i bespilotnim letelicama nakon što se Rusija u julu povukla iz sporazuma o izvozu žitarica.

Beba među žrtvama u Hersonskoj oblasti

U ruskom granatiranju u nedelju u regionu Hersona poginulo je najmanje sedam ljudi, uključujući i bebu staru 23 dana.

„Njen brat, koji je imao samo 12 godina, odveden je u bolnicu. Nažalost, nisu mogli da ga spasu. Preminuo je od teških rana. Majka dece, zvala se Olesia, imala je samo 39 godina, umrla je. Moje saučešće“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao da je tokom dana u nedelju registrovano 17 granatiranja samo u Hersonskoj oblasti, i obećao je odmazdu.

Još 22 osobe su ranjene od ruskih projektila koji su gađali to područje, odakle su se ruske trupe povukle pre godinu dana.

Ukrajinske oružane snage izvestile su u nedelju da su uništile dva skladišta municije u Oleškom, okupiranom gradu u Hersonskoj oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je na Telegram kanalu da je oborilo ukrajinski dron u nedelju uveče iznad ruske jugozapadne oblasti Belgorod.

Novi paket američke pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države u ponedeljak su najavile novi paket bezbednosne pomoći Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara. Američki zvaničnici kažu da je to prva "rata" iz paketa od 6,2 milijarde dolara koji je prethodno odobren na osnovu predsedničkog ovlašćenja kojim se garantuje brza isporuka postojećih zaliha oružja Pentagona Ukrajini.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u Vašingtonu, 10. avgusta 2023. (Foto: AP/Cliff Owen)
Američki državni sekretar Entoni Blinken u Vašingtonu, 10. avgusta 2023. (Foto: AP/Cliff Owen)

Pomoć uključuje municiju za protivvazdušnu odbranu, artiljerijske runde, i dodatnu opremu za čišćenje mina, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken, koji ima centralnu ulogu u koordinisanju slanja pomoći iz američkih zaliha.

Američki zvaničnici prošle nedelje su izjavili za agenciju Rojters da će američka vlada izdvojiti 6,2 milijarde dolara sredstava za Ukrajinu nakon što je u knjigovodstvu Pentagona pronađena greška i ustanovljeno da je pomoć Ukrajini u jednom trenutku precenjena za više milijardi dolara. Pentagon je u maju saopštio da je "precenio" isporuke američkog oružja Kijevu. Greška sada ide u prilog Ukrajini jer će moći da dobije dodatnu opremu.

Ukrajina: Zelenski obišao vojnike blizu istočne linije fronta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je vojnike u štabu brigade u istočnom regionu Donjeck, saopšteno je na njegovom vebsajtu. Kako je navedeno, Zelenski je posetio brigade koje su učestvovale u napadima na delu fronta u smeru Soledara, grada severno od Bahmuta koji drži Rusija.

Na fotografijama na vebsajtu vide se predsednik i njegov visoki saradnik kako razgovaraju sa vojnicima u sobi sa ekranima koji su zamagljeni na tom snimku.

XS
SM
MD
LG