Linkovi

Putin upozorava SAD na raketnu krizu u stilu Hladnog rata


Predsednik Rusije Vladimir Putin, ministar odbrane Andrej Belousov i glavnokomandujući ruske mornarice admiral Aleksandar Mojsejev prisustvuju godišnjoj paradi povodom Dana mornarice u Sankt Peterburgu, 28. jula 2024. (Dmitrij Lovecki/Pool preko Rojtersa)
Predsednik Rusije Vladimir Putin, ministar odbrane Andrej Belousov i glavnokomandujući ruske mornarice admiral Aleksandar Mojsejev prisustvuju godišnjoj paradi povodom Dana mornarice u Sankt Peterburgu, 28. jula 2024. (Dmitrij Lovecki/Pool preko Rojtersa)

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Sjedinjene Države da će, ako Vašington postavi rakete dugog dometa u Nemačkoj, Rusija postaviti slične rakete na identičnoj udaljenosti od Zapada.

Sjedinjene Američke Države su 10. jula saopštile da će početi da raspoređuju rakete dugog dometa u Nemačkoj od 2026. godine u okviru priprema za dugoročnije raspoređivanje koje će uključivati SM-6, krstareće rakete Tomahavk i razvojno hipersonično oružje.

U govoru mornarima iz Rusije, Kine, Alžira i Indije povodom obeležavanja Dana ruske mornarice u bivšoj prestonici carstva, Sankt Peterburgu, Putin je upozorio Sjedinjene Države da tim potezom rizikuju da izazovu raketnu krizu u stilu Hladnog rata.

"Vreme leta do ciljeva na našoj teritoriji takvih projektila, koje bi u budućnosti mogle biti opremljene nuklearnim bojevim glavama, biće oko 10 minuta", rekao je Putin.

"Preduzećemo ogledalne mere za raspoređivanje, uzimajući u obzir akcije Sjedinjenih Država, njihovih satelita u Evropi i drugim regionima sveta".

Putin, koji je poslao svoju vojsku u Ukrajinu 2022. godine, rat smatra delom istorijske borbe sa Zapadom, za koji kaže da je ponizio Rusiju nakon što je Sovjetski Savez pao 1991, zadiranjem u ono što smatra sferom uticaja Moskve.

Ukrajina i Zapad poručuju da je Putin uključen u otimanje zemlje u imperijalnom stilu. Oni su obećali da će pobediti Rusiju, koja trenutno kontroliše oko 18 odsto Ukrajine, uključujući Krim, i delove četiri regiona na istoku Ukrajine.

Rusija tvrdi da su zemlje, koje su nekada bile deo Ruskog carstva, sada ponovo deo Rusije i da nikada neće biti vraćene.

Hladni rat?

Ruske i američke diplomate kažu da su njihovi diplomatski odnosi još gori nego tokom Kubanske raketne krize 1962, a i Moskva, i Vašington, pozvali su na deeskalaciju, dok su obe strane istovremeno čine korake ka eskalaciji.

Putin je rekao da Sjedinjene Države podstiču tenzije i da su prebacile raketne sisteme Tifon u Dansku i Filipine i uporedio planove SAD sa odlukom NATO-a da rasporedi lansere Peršing II u zapadnoj Evropi 1979.

Tadašnje sovjetsko rukovodstvo, uključujući generalnog sekretara Jurija Andropova, plašilo se da je raspoređivanje Pershing II deo razrađenog plana pod vođstvom SAD da se obezglavi Sovjetski Savez uklanjanjem njegovog političkog i vojnog rukovodstva.

"Ova situacija podseća na događaje iz Hladnog rata u vezi sa razmeštanjem američkih raketa srednjeg dometa Peršing u Evropi", rekao je Putin.

Peršing II, dizajniran za isporuku nuklearne bojevih glava različitih snaga, raspoređen je u Zapadnu Nemačku 1983. godine.

Godine 1983. bolesni Andropov i KGB su protumačili niz poteza SAD, uključujući na raspoređivanje Peršinga II i veliku vežbu NATO-a, kao znake da se Zapad sprema da pokrene preventivni udar na Sovjetski Savez.

Putin je ponovio ranije upozorenje da bi Rusija mogla da obnovi proizvodnju nuklearnih raketa srednjeg i kraćeg dometa, a zatim da razmotri gde da ih rasporedi nakon što SAD donesu slične rakete u Evropu i Aziju.

XS
SM
MD
LG