Linkovi

Tramp i drugi republikanci zahtevaju da Bajden podnese ostavku


Predsednik Amerike Džo Bajden (AP/Susan Walsh)
Predsednik Amerike Džo Bajden (AP/Susan Walsh)

Nakon što je Džo Bajden objavio da se povlači iz predsedničke trke u nedelju, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je da zahteva da Bajden podnese ostavku na funkciju.

„Pokvareni Džo Bajden nije bio sposoban da se kandiduje za predsednika, i sigurno nije sposoban da bude predsednik i nikada nije bio!“, naveo je Tramp u izjavi na društvenim mrežama u kojoj je ponovo pozvao na prikupljanje sredstava za svoju kampanju.

Tramp je Bajdena nazvao „najgorim predsednikom ikada u istoriji naše nacije“, i rekao da je Bajden „napustio trku u POTPUNOJ SRAMOTI!“

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson i drugi republikanski predstavnici u Kongresu lojalni Trampu ponovili su Trampove zahteve.

„Ako Džo Bajden nije sposoban da se kandiduje za predsednika, nije sposoban da obavlja dužnosti predsednika. Mora odmah da podnese ostavku. Peti novembar se bliži “, naveo je Džonson u saopštenju.

Američki stručnjak o Bajdenovom napuštanju predsedničke trke: Demokrate imaju vremena
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

Članica Predstavničkog doma Elis Stefanik, četvrta republikanka po položaju u donjem domu Kongresa, dodala je: „Ako Džo Bajden ne može da se kandiduje za reizbor, on nije u stanju i nesposoban je da bude predsednik Sjedinjenih Država. On mora odmah da podnese ostavku."

"Ako je Demokratska partija smatrala da je Džo Bajden nesposoban da se kandiduje za reizbor, on svakako nije sposoban da kontroliše naše nuklearne kodove. Bajden mora odmah da se povuče sa funkcije”, rekao je na društvenim mrežama Tom Emer, treći republikanac po položaju u Predstavničkom domu.

Pravno gledano, republikanski zahtevi za Bajdenovom ostavkom nemaju nikakvog osnova. Predsednik ima ovlašćenje da služi ostatak svog mandata, rekao je Majkl Torning, direktor u Centru za dvopartijsku politiku.

„Ne postoji ustavni uslov da predsednik traži ponovni izbor kako bi nastavio da bude predsednik do sledećih izbora i inauguracije“, rekao je on za Glas Amerike.

Bela kuća nije odgovorila na zahtev Glasa Amerike za komentar u vezi sa zahtevima republikanaca.

Demokrate hvale Bajdena

U ponedeljak ujutro nije bilo odgovora demokratskih lidera na pozive republikanaca da Bajden podnese ostavku. Ali kao odgovor na njegovo povlačenje iz trke, oni su hvalili predsednikove rezultate i životni vek u službi.

„Džo Bajden ne samo da je bio sjajan predsednik i veliki vođa, već je i zaista neverovatno ljudsko biće“, rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer u izjavi.

„Njegova odluka, naravno, nije bila laka, ali je ponovo stavio svoju zemlju, svoju stranku i našu budućnost na prvo mesto", dodao je Šumer.

U saopštenju, lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris nazvao je Bajdena „jednim od najuspešnijih lidera u američkoj istoriji“.

 

Reuters

July 21, 2024

President Biden withdraws from the 2024 presidential election race

Biden immediately backed Vice President Kamala Harris as the party's nominee. Biden's endorsement encourages the delegates to vote for Harris, but they aren't required to vote for her.

“I am honored to have the President’s endorsement and my intention is to earn and win this nomination.”

Vice President Kamala Harris In a statement on X, formerly known as Twitter

Learn more about Harris

AP

A possible virtual vote

Prior to Biden's announcement, the Democratic Party was considering holding a virtual vote of delegates before the official Democratic National Convention, set to take place Aug. 19-22.

AP

Party leaders appear to be quickly lining up to support Harris

If the party holds the virtual vote and Harris receives a majority of the delegates' votes, she would become the Democratic presidential nominee. | Learn more

AP

If no candidate receives a majority, the nominee would be selected in an open convention

If the virtual vote is held but a majority winner does not emerge, the decision moves to the August convention. | Learn more about an “open convention”

Reuters

Facing off against Trump and Vance

The Democratic Party faces a tight timeline to coalesce around a new nominee and mount a competitive general election campaign against Republican presidential nominee Donald Trump and vice presidential nominee J.D. Vance.

Up next

Meet the Democrats who could replace Biden

Numerous party officials have said they support Harris to replace Biden as the party’s standard-bearer against Trump. But others want to open next month’s Democratic National Convention to other nominations. | These are the likeliest contenders.

Izigravanje politike

Zahtevi republikanaca za Bajdenovom ostavkom dodaju tenzije u američku politiku nakon Bajdenove objave koja je ostavila neizvesnost za demokrate.

"Oni se igraju politike“, rekao je o republikancima Lari Sabato, direktor Centra za politiku Univerziteta Virdžinije.

„Zdrav razum nam govori da Bajden trenutno ima dva posla sa punim radnim vremenom, da bude predsednik i da se kandiduje za predsednika“, rekao je Sabato za Glas Amerike.

„Sada će imati jedan posao sa punim radnim vremenom i dokazao se da je dobar u tome. Može da radi preostalih meseci i da završi neke poslove i da ode dostojanstveno", naveo je Sabato za Glas Amerike.

Sa povlačenjem Bajdena, pažnja javnosti se sada direktno pomera na Demokratsku stranku i bilo bi dobro da ovu pažnju dobro iskoriste, rekao je Vilijam Hauel, profesor američke politike na Univerzitetu u Čikagu.

„Oni bi trebalo da pokažu talenat, objave svoju viziju budućnosti i daju sve od sebe da promene narativ ove predsedničke kampanje“, rekao je on za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG