Linkovi

SAD o zahtevu Južne Afrike: "Nismo videli" činove genocida u Gazi


Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za novinare u Beloj kući, 21. decembra 2023.
Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za novinare u Beloj kući, 21. decembra 2023.

Sjedinjene Države kritikovale su Južnu Afriku zbog prijave koju je podnela Međunarodnom sudu u Hagu protiv američkog saveznika, Izraela, zbog navodnog genocida u Gazi.

Sud Ujedinjenih nacija naredne nedelje će saslušati argumente u postupku na osnovu prijave Južne Afrike o "činovima genocida počinjenim nad stanovništvom Gaze". Pretorija traži od svetskog suda da se Izraelu zabrani nastavak vojnih operacija, i proglasi da Izrael krši svoje obaveze iz Ženevske konvencije.

"Ta prijava je kontraproduktivna i nema nikakvu osnovu u činjenicama, niti vrednost", izjavio je na brifingu za novinare portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Portparol Stejt Departmenta Metju Miler je, na odvojenom brifingu, rekao da, sa američkog stanovišta, "do sada nismo videli činove koji bi predstavljali genocid."

"Genocid je, naravno, zverstvo i zločin", rekao je Miler novinarima. "To su navodi koje ne treba iznositi olako."

Izrael je gnevno odbacio optužbe Južne Afrike, ali je u utorak vladin portparol rekao da će se predstavnici Izraela pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u Holandiji, kako bi osporili optužbe Pretorije.

Južna Afrika često kritikuje Izrael i povlači paralele sa sopstvenom istorijom aparthejda.

U prijavi upućenoj sudu u Hagu, Južna Afrika je navela da se Izrael ponaša sa "specifičnom namerom - da uništi Palestince u Gazi kao deo šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe."

Ekstremisti palestinskog Hamasa ušli su u Izrael 7. oktobra i ubili oko 1.200 ljudi, pretežno civila, prema zvaničnicim izraelskim podacima. U odgovoru na najsmrtonosniji napad u svojoj istoriji, Izrael je pokrenuo neumoljivu ofanzivu u kojoj su veliki delovi Gaze sravnjeni sa zemljom a ubijeno više od 22.300 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja na teritoriji koju kontroliše Hamas.

Američki odnosi sa Južnom Afrikom su već uzdrmani zbog odbijanja Pretorije da se pridruži zapadnom pritisku na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. Američki ambasador prošle godine je javno optužio Južnu Afriku da je poslala isporuku oružja Rusiji. Stejt Department je kasnije ublažio tu izjavu.

XS
SM
MD
LG