Linkovi

Saliven u Kijevu: Odlučna podrška SAD Ukrajini, Pentagon šalje novo oružje


Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (D) rukuje se sa Andrejom Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsednika tokom susreta u Kijevu (Foto: Reuters/Gleb Garanich)
Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven (D) rukuje se sa Andrejom Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsednika tokom susreta u Kijevu (Foto: Reuters/Gleb Garanich)

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je u petak tokom posete Kijevu da će podrška Sjedinjenih Država Ukrajini ostati "odlučna i čvrsta" posle izbora za Kongres 8. novembra.

"Nameravamo da osiguramo dostupnost neophodnih sredstava i raspolagaćemo glasovima obe stranke da bi se to realizovalo", rekao je Saliven novinarima tokom konferencije za novinare u ukrajinskom predsedništvu.

Pojedini republikanci tražili su da se smanji američka pomoć Kijevu, ako na izborima osvoje većinu u Kongresu. Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti rekao je prošlog meseca da Amerikanci ne bi trebalo "da pišu blanko ček" Ukrajini.

Međutim, Saliven - koji se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim šefom kabineta Andrejom Jermakom - rekao je da je predsednik Džo Bajden posvećen dvostranačkoj saradnji "u svim situacijama" da bi se obezbedio nastavak ekonomske, humanitarne i bezbednosne pomoći.

"Uveren sam da će američka podrška Ukrajini biti čvrsta i odlučna i to ne kažem olako", naglasio je američki zvaničnik.

Nekoliko sati kasnije, Pentagon je najavio novu vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od 400 miliona dolara.

Američka i vojna i finansijska pomoć drugih zapadnih zemalja ključna je za Ukrajinu koja pokušava da zaustavi rusku invaziju.

Saliven je posetio Kijev dan nakon što su demokratski senator Kris Kuns i njegov republikanski kolega Rob Portman posetili ukrajinsku prestonicu da bi uputili podršku obe stranke.

Jermak je rekao da je sastanak sa Salivenom bio "veoma važan" i da ukrajinski partneri "u potpunosti razumiju situaciju".

XS
SM
MD
LG