Linkovi

SAD podigle optužnicu protiv Iranaca zbog hakovanja Trampove kampanje


Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp (Foto: REUTERS/David Dee Delgado)
Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp (Foto: REUTERS/David Dee Delgado)

Američki Sekretarijat za pravosuđe otpečatio je optužnice protiv trojice iranskih operativaca osumnjičenih za hakovanje kampanje republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa i slanje ukradenih informacija medijima.

Optužene hakere angažovala je iranska paravojna Revolucionarna garda a njihova operacija, koja je počela 2020. godine, imala je i druge mete, među kojima su vladini zvaničnici, pripadnici medija i nevladine organizacije, saopšteno je iz sekretarijata.

Sekretar za pravosuđe Merik Garland rekao je da su trojica Iranaca - Masud Džalili, Sejed Ali Agamiri i Jasar Balag - pokušavali da podriju Trampovu kampanju.

"Vidimo sve agresivniju iransku sajber aktivnost tokom ovog izbornog ciklusa", rekao je Garland.

Iranci su optuženi za prevaru i krađu identiteta. Trenutno se nalaze u Iranu, naveo je Garland.

U optužnici se navodi da su koristili lažne naloge da bi ubijedili nekoliko zvaničnika kampanje da kontaktiraju sa povjerljivim izvorom. Zvaničnici su zatim otvorili linkove što je hakerima omogućilo da ukradu mejlove i druga interna dokumenta, kao štu su priprema za debatu i profili potencijalnih kandidata za potpredsjednika. Zatim su procurili informacije medijima i kampanji predsjednika Džoa Bajdena dok je i dalje bio kandidat, navodi se u optužnici.

Trampov predizborni štab objavio je 10. avgusta da je hakovan i da su iranski akteri ukrali i podijelili osjetljiva interna dokumenta. Medijske organizacije, koje su navele da su dobile povjerljive informacije iz Trampove kampanje, odbile su da ih objave. Među njima su vebsajt Politiko i dnevnici Njujork tajms i Vašington post.

Američki obavještajni zvaničnici zatim su povezali Iran sa hakovanjem Trampove kampanje i pokušajem hakovanja kampanje Džoa Bajdena i Kamale Haris.

Naveli su da je cilj operacije bio da se izazovu i iskoriste podjele u američkom društvo za uticaj na izbore koje Iran smatra "naročito značajnim u kontekstu mogućih posljedica po nacionalne bezbjednosne interese" te zemlje. Iran odbacuje te optužbe.

Zvaničnici su prošle nedelje takođe objavili da su Iranci krajem juna i početkom jula slali mejlove ljudima povezanim sa tadašnjom Bajdenovom kampanjom, koji su sadržavali pojedine hakovane informacije. Nije bilo odgovora na te mejlove. Iz štaba Kamale Haris saopšteno je da su mejlove ličili na spem poruke, a potezi Irana osuđeni su kao "neprihvatljiva maliciozna aktivnost".

Optužnice su podignute u trenutku povećanih tenzija između Vašingtona i Teherana, dok eskalira sukob Hezbolaha - kojeg podržava Iran i Izraela, što je povećalo strahovanja od šireg regionalnog rata. Američki zvaničnici takođe prate iranske prijetnje protiv brojnih zvaničnika, među kojima je i Tramp.

Američki Sekretarijat za finansije u petak je takođe uveo sankcije protiv sedam članova Korpusa iranske Revolucionarne garde.

Sekretarijat za pravosuđe je takođe preduzeo mjere protiv pokušaja Rusije da utiče na izbore. Podigao je optužnice i uveo sankcije zaposlenima u državnom mediju RT zbog navodnog finansiranja influensera na društvenim mrežama koji podržavaju Trampa.

XS
SM
MD
LG