Linkovi

SAD ponovo označile Hute kao globalnu terorističku grupu


Pobunjenici nose kovčeg sa telom vođe Huta ubijenog u američkim napadima, 17. januar 2024. (REUTERS/Khaled Abdullah)
Pobunjenici nose kovčeg sa telom vođe Huta ubijenog u američkim napadima, 17. januar 2024. (REUTERS/Khaled Abdullah)

SAD su zvanično označile Hute kao globalnu terorističku grupu, posle nekoliko nedelja napada ekstremista na komercijalne brodove u Crvenom moru. Ovaj potez usledio je pošto su Amerika i druge zemlje tražile od Huta da prekinu sa napadima koji remete međunarodnu trgovinu, ali oni te zahteve ignorišu.

Na napade su odgovorile SAD i Britanija, a cilj njihovih udara je da onesposobe radarske sisteme i mesta odakle Huti lansiraju svoje napade.

"Ova oznaka je važno sredstvo da se spreči terorističko finansiranje Huta, dodatno ograniči njihov pristup finansijskim tržištima i da se pozovu na odgovornost zbog svojih akcija. Ako Huti obustave napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu, SAD će odmah preispitati ovu oznaku", naveo je u saopštenju savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Huti su u sredu saopštili da su gađali američki teretni brod "Genco Picardy" raketama i da su ga "direktno pogodili".

Prethodno je britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštila da je jedan brod pogođen "bespilotnim vazdušnim sistemom" jugoistočno od Adena, i da je izbio požar koji je kasnije ugašen. Britanska pomorska bezbednosna agencija Embri navela je da je reč o teretnom brodu koji je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva, a koji je plovio duž Adenskog zaliva kada je napadnut.

Američki zvaničnici ukazuju da su Huti sa svojih položaja u Jemenu, od novembra prošle godine, izveli 30 napada koji su ugrozili građane, kargo transport i brodove iz više od 50 zemalja. Oko 2.000 brodova je preusmereno na rute koje su mnogo duže, kako bi izbegli Crveno more. Huti su takođe pretili da će oteti mornare iz više od 20 zemalja.

SAD su u utorak prvi put izvele preemtpivne udare u kojima su uništene protivbrodske rakete Huta, pre nego što su lansirane.

Viši američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da SAD preduzimaju korake kako ove sankcije ne bi uticale na pomoć civilima u Jemenu, gde UN procenjuju da je 24 miliona ljudi u opasnosti da umre od gladi.

Ponovno označavanje Huta kao globalne terorističke grupe neće stupiti na snagu još 30 dana, kako bi se dalo vreme da se obave humanitarne aktivnosti. Pošiljke hrane, lekova i goriva Jemenu neće biti pogođene sankcijama, rekao je zvaničnik.

Savetnik za nacionalnu bezbednost saopštio je da će biti velikih izuzeća iz sankcija za osnovne potrepštine da bi se " sprečile negativne posledice po stanovnike Jemena" i dodao da oni "ne bi trebalo da plaćaju zbog akcija Huta".

Ali, ove sankcije će onemogućiti Hutima da pristupe američkom finansijskom sistemu i otvaraju put za druge kaznene mere i akcije policije i pravosuđa protiv njih.

Pitanje je kako će to pogoditi Iran koji podržava i snabdeva Hute.

"Huti sada koriste fondove, obuku i oružje Iranske revolucionarne garde kako bi destabilizovali Jemen i izvodili terorističke akcije u regionu. Nastavićemo da se borimo protiv iranskog malignog uticaja gde god možemo. Naravno, Huti odlučuju o tome da li će se udaljiti od Irana", rekao je neimenovani zvaničnik za Glas Amerike.

SAD su prvi put označile Hute kao teroriste u januaru 2021, na kraju mandata Donalda Trampa.

Tadašnji državni sekretar Majk Pompeo je saopštio da je "cilj bio da Huti odgovaraju za terorističke akte, prekogranične napade koji prete civilima, infrastrukturi, komercijalnoj plovidbi".

Međutim, u prvim mesecima mandata Džoa Bajdena, sa Huta je skinuta oznaka terorističke grupe kako bi se omogućilo slanje humanitarne pomoći Jemenu, kažu zvaničnici.

Državni sekretar Entoni Blinken je tada rekao da je odluka doneta zbog uvažavanja loše humanitarne situacije u Jemenu, i da bi "fokusiranje na to pitanje možda moglo da podstakne strane u Jemenu da se fokusiraju na dijalog".

XS
SM
MD
LG