Linkovi

Drugi dan Fernandezove posete Srbiji: Litijum i diversifikacija energetskih izvora


Sastanak ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića i američkog podsekretara za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozea Fernandeza (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)
Sastanak ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića i američkog podsekretara za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozea Fernandeza (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Podsekretar SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez nastavio je u petak dvodnevnu posetu Srbiji.

Govoreći pred novinarima u ambasadi Sjedinjenih Država u Beogradu Fernandez je rekao da je pitanje iskopavanja litijuma suverena odluka Srbije, a nešto ranije je sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem razgovarao o diversifikaciji izvora snabdevanja energentima.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Đurić je preneo da je Beograd zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja energentima, ocenivši da je važno što odnosi dve zemlje u oblasti energetike ulaze u fazu strateških odnosa.

"Politički dijalog je intenziviran i odnosi dveju zemalja idu uzlaznom putanjom. Srbija ostaje posvećena njihovom daljem unapređenju u svim oblastima", navodi se u saopštenju.

Ističući da saradnja u oblasti energetike ima veliki potencijal i da je to jedan od najpozitivnijih aspekata bilateralnih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Đurić je rekao da je nedavno potpisivanje Sporazuma o strateškoj saradnji u energetskom sektoru u Srbiji veoma značajno i da označava novu eru saradnje Srbije i SAD.

Srbija je, prema njegovim rečima, zainteresovana i za dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima energije.

Govoreći o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, Đurić je naglasio da je to jedan od ključnih činilaca i pokretača osnaživanja ukupnih odnosa dveju zemalja.

Đurić je zahvalio SAD i na podršci u vezi sa regionalnim inicijativama na Zapadnom Balkanu.

Dvojica zvaničnika su 18. septembra potpisali sporazum o starteškoj saradnji u oblasti energetike, što je krovni sporazum dve vlade iz kojeg bi, kako je rečeno, trebalo da proistekne konkretnija saradnja privatnih kompanija.

Američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez je dan ranije razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na konferenciji za novinare održanoj posle razgovora, Fernandez je govorio o projektu Jadar, ali i o važnosti Foruma Partnerstva za bezbednost minerala, kojem se Srbija pridružila, a koji je bitan za održiv lanac nabavke mineralnih sirovina.

"Suverena odluka Srbije"

Podsekretar za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu SAD izjavio je u petak i da je odluka o projektu Jadar suverena odluka Srbije i da Rio Tinto nije američka kompanija i da SAD nema direktnu finansijsku korist od toga.

Fernandez je na konferenciji za novinare u američkoj ambasadi upitan da prokomentariše raniju konstataciju da Srbija, ako realizuje projekat Jadar, može da očekuje rast BDP za jedan do tri odsto, istakao da taj rast može da bude i mnogo, čak duplo veći ako se zaokruži ceo lanac proizvodnje.

"Projekat litijuma važan na globalnom nivou kako bi se uticalo i na problem klimatskih promena i zato svi resursi treba da budu uključeni", kazao je on i dodao da dilema očuvanje sredine ili ekonomski rast ne postoji i da mu je drago što se o tome vodila debata u Skupštini Srbije.

Smatra i da bi projekat Jadar mogao da približi Srbiju Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države žele da budu partner Srbije i u interesu im je da Srbija napreduje i bude "motor" regiona kada je reč o zelenoj energiji i ekonomiji.

"Ovo je dobar momenat za srpsko-američke odnose", kazao je Fernandez na kraju prve dvodnevne posete Srbiji.

Komenatrišući ugovor koji treba da bude potpisan sa američkom kompanijom UGTR, a koji će Srbiji obezbediti jedan gigavat novoinstalirane snage kroz solarne panele, Fernandez je istakao da će biti još zajedničkih projekata u oblasti zelene energije.

"Srbija je dugo bila zavisna od korišćenja uglja i gasa", ukazao je Fernandez.

Istakao je i da je dobro to što je Srbija dobila investicioni rejting, jer će to biti privlačno investitorima.

U izveštaju su korišćeni pojedine informacije agencije Fonet.
XS
SM
MD
LG