Linkovi

Srbija i SAD potpisale sporazum o energetici koji "jača strateško partnerstvo"


Podsekretar za energetiku SAD i ministar spoljnih poslova Srbije posle potpisivanja sporazuma o energetici u Stejt departmentu
Podsekretar za energetiku SAD i ministar spoljnih poslova Srbije posle potpisivanja sporazuma o energetici u Stejt departmentu

Srbija i SAD potpisale su sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike i to je prvi sporazum o strateškoj saradnji uopšte između dve zemlje. Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, koji je u Vašingtonu potpisao sporazum sa podsekretarom SAD za energetiku Hozeom Fernandezom, ocenio je da je ovo "važan i odgovoran korak ka unapređenju partnerstva sa SAD i osiguranju dugoročne energetske bezbednosti".

"Ovo je prvi, u nadamo se, seriji strateških sporazuma između Srbije i SAD koji će popraviti ukupan karakter naših odnosa. Naravno da energetika ima i šire implikacije, ali danas je cilj da se osigura dugoročno, stabilno, bezbedno i čisto snabdebvanje građana Srbije električnom energijom, na način koji je ekonomski dovoljno održiv da Srbija ostaje atraktivna zemlja za privlačenje stranih investicija", rekao je Đurić u kratkoj izjavi za medije posle ceremonije potpisivanja u Stejt departmentu.

Dodao je da će "današnji dan ostati upisan kao jedan od bitnih momenata u istoriji odnosa Srbije i SAD".

Đurić: Sporazum o energetici korak ka strateškom partnerstvu Srbije i SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Nije poznato na šta se konkretno odnosi sporazum, na kojem se, kako je rečeno, "radilo više godina".

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da će "sporazum omogućiti američkim kompanijama da više investiraju u energetski sektor u Srbiji i da će im omogućiti da se ravnopravno takmiče na tržištu, kao i da će to ojačati strateško partnerstvo između dve zemlje".

Dodaje se da su u pregovorima učestvovali stručnjaci iz pet američkih agencija.

Američki podsekretar za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez rekao je da će sporazum podići saradnju dve zemlje "na viši nivo" i da će Srbiji pomoći u diversifikaciji.

Fernandez: Na sporazumu o energetici SAD i Srbije smo radili mnogo godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

"Mogućnost da američke kompanije investiraju u tehnologije čiste energije u Srbiji je nešto na čemu radimo mnogo, mnogo godina i zadovoljstvo nam je što smo ostvarili napredak. Ovde nije reč samo o prošlosti, već se nadamo da ćemo kao dve suverene zemlje tražiti prilike za saradnju u oblasti čiste energije. To je veliki savremeni izazov, klimatske promene su veliki izazov, ali su i prilika da investiramo u energiju budućnosti. Danas smo napravili prvi korak i radujemo se razvijanju saradnje sa Srbijom", kazao je Fernandez u kratkom obraćanju medijima.

Đurić je istakao da je sporazum važan, jer će "Srbija u naredne dve decenije 4 puta povećati potrošnju električne energije" i da joj je zato potrebno "partnerstvo sa industrijama, kompanijama i državama koje su u prethodnim decenijama uspešno povećale autput svoje prozivodnje".

"Istovremeno, ovo zaključivanje olakšaće takozvanu zelenu tranziciju Srbije, dakle bolji pristup čistoj energiji, što je u skladu sa evropskim aspiracijama naše zemlje", objasnio je Đurić i dodao da će od svega korist imati i građani Srbije.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma u Stejt departmentu prisustvovao je i Džefri Pajat, pomoćnik državnog sekretara SAD za energetiku.

On je i bivši ambasador SAD u Grčkoj i, kako kaže, radio je na otvaranju terminala za američki tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandropolisu, iz kojeg se i Srbija obavezala da kupuje određene količine gasa. Najveći deo gasa Srbija trenutno dobija iz Rusije, a aktuelni ugovor sa tom zemljom o snabdevanju ističe 2025.

Pajat, koji je podržao i planove kompanije "Rio Tinto" da otvori rudnik litijuma u Srbiji, na ceremoniji potpisivanja sporazuma o strateškoj saradnji u energetici rekao je da se sporazum fokusira i na "mineralni aspekt", ali nije obrazlagao detalje.

Srbija i SAD do sada nisu potpisale ni jedan sporazum o strateškoj saradnji, niti imaju sporazum o strateškom partnerstvu. Između ostalih, Srbija takve sporazume ima sa Rusijom i Kinom - sa kojom je otišla i korak dalje i potpisala sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

XS
SM
MD
LG