Linkovi

Američki novinar Evan Gerškovič u Rusiji osuđen na 16 godina zatvora


Američki novinar Evan Gerškovič tokom ročišta u sudu u Jekaterinburgu (Foto: REUTERS/Dmitry Chasovitin)
Američki novinar Evan Gerškovič tokom ročišta u sudu u Jekaterinburgu (Foto: REUTERS/Dmitry Chasovitin)

Ruski sud je osudio je novinara Vol strit žurnala Evana Gerškoviča po optužbama za špijunažu i određena mu je kazna od 16 godina zatvora. Gerškovič, njegov poslodavac i američka vlada, tokom trajanja čitavog procesa, optužbe su odbacivali kao neosnovane i lažne.

Međunarodne reakcije na presudu američkom novinaru

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da je zabrinuta zbog odluke ruskog suda kojom je američki novinar Evan Gerškovič osuđen na 16 godina zatvora po optužbama za špijunažu.

Novinari bi trebalo da budu u mogućnosti da rade svoj posao u bezbednom okruženju bez straha od odmazde – što je u skladu sa međunarodnim obavezama Rusije u vezi sa ljudskim pravima“, navodi se u saopštenju.

Pozivamo na oslobađanje svih novinara u Rusiji koji su pritvoreni isključivo zato što su radili svoj posao“, saopštila je Kancelarija UN-a za ljudska prava.

Britanski premijer Kir Starmer saopštio je da presuda američkom novinaru Evanu Gerškoviču zaslužuje prezir.

Novinarstvo ne bi trebalo da bude zločin. Gerškovič treba odmah da bude oslobođen”, istakao je Starmer.

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok ukazala je da odluka ruskog suda ukazuje da se ruski predsednik Vladimir Putin boji snage činjenica.

"Novinarstvo nije zločin i istina ne može biti utamničena. Presuda je politička motivisana i deo je Putinove ratne propagande", objavila je Berbok na društvenoj mreži "Eks".

Novinar Vol strit žurnala će kaznu služiti u zatvorskoj koloniji sa maksimalnim obezbeđenjem.

Gerškovič (32) je uhapšen marta 2023. dok je izveštavao u gradu Jekaterinburgu na Uralskim planinama. Optužen je za špijuniranje u korist Sjedinjenih Država i od tada se nalazi iza rešetaka.

On je prvi američki novinar uhapšen u Rusiji od Hladnog rata.

Gerškoviču je kazna izrečena na ročištu u petak, a on je stajao u maloj prostoriji omeđenoj staklom od ostatka sudnice.

Kada ga je sudija upitao da li ima neka pitanja, Gerškovič je na ruskom odgovorio:"Ne".

Sudija Andrej Minejev rekao je da će se 16 meseci, koliko je američki novinar već u pritvoru, uračunati u 16-godišnju zatvorsku kaznu. Sudija je naredio da se unište mobilni telefon novinara i njegova beležnica.

Odbrana ima 15 dana da uloži žalbu.

Američki predsednik Džo Bajden naveo je u saoštenju da je Gerškovič je danas osuđen na 16 godina u ruskom zatvoru, iako nije počinio nikakav zločin.

"Tačnije, bio je na meti ruske vlade jer je novinar i Amerikanac. Nastavićemo da se zalažemo za Evanovo oslobađanje. Kao što sam odavno rekao i kako su UN takođe zaključile, nema sumnje da Rusija neopravdano zadržava Evana. Novinarstvo nije zločin. Nastavićemo da se čvrsto zalažemo za slobodu štampe u Rusiji i širom sveta, i suprotstavljamo se svima onima koji žele da napadaju medije ili targetiraju novinare. Od prvog dana moje administracije, nisam imao veći prioritet od oslobađanja i bezbednog povratka Evana, Pola Vilana i svih Amerikanaca koji su nezakonito pritvoreni i držani kao taoci u inostranstvu. Evan prolazi kroz ovu muku sa izuzetnom snagom. Nećemo prestati sa naporima da ga vratimo kući. Džil i ja se molimo sa Evana i njegovu porodicu", naveo je američki presednik u saopštenju Bele kuće.

Vol strit Žurnal presudu je nazvao "sramnom i lažnom".

"Presuda je izrečena pošto je Evan proveo 478 dana u zatvoru, nezakonito uhapšen, odvojen od porodice i prijatelja, onemogućen da izveštava - i sve zato što je radio svoj novinarski posao. Nastavićemo da radimo sve što možemo da bi Evan bio oslobođen, i da podržavamo njegovu porodicu. Novinarstvo nije zločin i nećemo stati dok ne bude oslobođen. Ovo mora da odmah da prestane", navodi Gerškovičeva medijska kuća u saopštenju.

Američka ambasada u Moskvi nije odmah odgovorila na imejl Glasa Amerike u kojem se traži komentar za ovu priču.

Karol Lučka, koji prati istočnu Evropu u Međunarodnom institutu za štampu u Beču, rekao je za Glas Amerike da je, iako je slučaj protiv Gerškoviča namešten, osuda je očekivana zbog nedostatka vladavine prava u Rusiji.

Ova zatvorska kazna samo pokazuje kako su ruske vlasti u potpunosti iskoristile novinarstvo kao monetu za pregovaranje. To samo pokazuje koliko ruske vlasti potpuno ne poštuju nezavisno novinarstvo", rekao je je Lučka.

Ruski tužioci su tvrdili da je Gerškovič sakupljao tajne informacije za CIA-u o kompaniji u okrugu Sverdlovsk koja proizvodi tenkove za rat koji Moskva vodi u Ukrajini - što su negirali i Gerškovič i njegov poslodavac.

Američki novinar je uhapšen u martu 2023. godine u Jekaterinburgu. Od tada se nalazi u zatvoru u Moskvi.

Ročište u petak bilo je tek treće u procesu protiv američkog novinara.

Kremlj nije želeo da odgovori na upit Rojtersa za komentar o ovoj presudi.

Rusija obično zaključuje pravne postupke protiv stranih državljana pre nego što sklopi dogovor o njihovoj razmeni za ruske zatvorenike u inostranstvu.

Novinarka Radija Slobodna Evropa u ruskom pritvoru već 9 meseci

Američko-ruska novinarka Alsu Kurmaševa, koja je radila za Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL) nalazi se u ruskom pritvoru već devet meseci.

Njoj je odbijen zahtev da ima kontakt sa konzulatom SAD, kao i da kontaktira sa svoje dve ćerke.

Rusija je optužuje da se nije registrovala kao strani agent, dok Kurmaševa i njen poslodavac negiraju optužbe.

"Verujemo da su optužbe potpuno lažne, da je cela stvar prevara, a da na kraju dana cenu svega plaća njena porodica", rekao je Stefen Kapus, direktor RFE/RL. "Oni neće zatvoriti Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda time što će zatvoriti Alsu. Neće time zaustaviti naš program. Oni zapravo dvema tinejdžerkama kažu - ne možete da komunicirate sa svojom mamom".

Kurmaševa je u maju 2023. godine otputovala u Rusiju da poseti svoju staru majku. Nadkežni su je sprečili da se posle toga vrati kući u Češku i oduzeli joj putna dokumenta.

U oktobru je Kurmaševa odvedena u pritvor.

XS
SM
MD
LG