Linkovi

Vojnik Trevis King na putu kući pošto ga je Severna Koreja proterala iz zemlje


Vojnik Trevis King je u julu prebegao iz Južne u Severnu Koreju (Foto: AP/Ahn Young-joon)
Vojnik Trevis King je u julu prebegao iz Južne u Severnu Koreju (Foto: AP/Ahn Young-joon)

Američki vojnik Trevis King, koji je pobegao u Severnu Koreju u julu, na putu je kući pošto ga je Severna Koreja proterala u Kinu.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA saopštila je da je King izbačen nakon što je priznao da je ilegalno ušao u tu zemlju jer je bio „razočaran neravnopravnim društvom u SAD“.

Američki zvaničnici, pozivajući se na američke diplomatske predstavnike koji su videli Kinga kada je odlazio is Kine, rekli su novinarima da je dobrog zdravlja i raspoloženja i da je "veoma srećan" što ide kući. Razgovarao je sa porodicom nakon što ga je Pjongjang oslobodio.

Oslobođen je posle višemesečne intenzivne diplomatije, rekli su američki zvaničnici i dodali da Severnoj Koreji nisu ponuđeni ustupci u zamenu za Kinga.

"Ovaj incident pokazuje da je veoma važno držati linije komunikacije otvorenim čak i kada su odnosi napeti, i da to može da pruži rezultate", rekao je jedan visoki zvaničnik administracije.

Švedska vlada preuzela je Kinga u Severnoj Koreji i dovela ga do granice sa Kinom, gde je predat Amerikancima, rekli su američki zvaničnici i zahvalili se Švedskoj i Kini.

Odluka o proterivanju sadržana je u konačnim rezultatima istrage o Kingovom julskom begu preko granice koje je objavila KCNA. Prošlog meseca ova novinska agencija objavila je preliminarne informacije iz istrage kako je King želeo da nađe utočište u Severnoj Koreji ili negde drugde zbog maltretiranja i rasne diskriminacije u vojsci.

„King je priznao da je nezakonito upao na teritoriju DNRK jer je gajio loše osećanje protiv neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci i bio je razočaran neravnopravnim društvom SAD“, objavila je KCNA.

DNRK je skraćenica za zvaničan naziv države - Demokratska Narodna Republika Koreja.

Vlasti su odlučile da proteraju Kinga u skladu sa zakonskim propisima, saopštila je KCNA, ali nije precizirala kako, kada i gde će biti proteran.

Stejt department i Bela kuća nisu bili odmah dostupni za komentar. Američke snage u Koreji i Komanda Ujedinjenih nacija nisu odmah odgovorile na zahteve za komentar.

King je iznenada upao iz Južne Koreje na teritoriju Severne Koreje 18. jula dok je bio u civilnom obilasku Zajedničke bezbednosne zone na utvrđenoj granici.

Bilo je nekoliko pokušaja američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji da dezertiraju ili prebegnu u Severnu Koreju, ali je Kingova odluka o proterivanju stigla relativno brzo: drugi su proveli godine pre nego što su pušteni iz zemlje.

Džonatan Frenks, portparol Kingove majke Klodin Gejts, rekao je: ""Gospođa Gejts će uvek biti zahvalna američkoj vojsci i svim njenim partnerima zbog dobro obavljenog posla".

Kingov ujak, Majron Gejts, rekao je za ABC Njuz u avgustu da je njegov nećak iskusio rasizam u vojsci i da nakon što je proveo neko vreme u južnokorejskom zatvoru, nije zvučao dobro.

King će biti prebačen u vojno-medicinski centar u Teksasu.

King, koji se pridružio američkoj vojsci u januaru 2021, suočio se sa dve optužbe za napad u Južnoj Koreji. Izjasnio se krivim za jedan slučaj napada i uništavanja javne imovine, pošto je oštetio policijski automobila tokom svađe sa Korejcem, prema sudskim dokumentima. Trebalo je da se suoči sa dodatnim disciplinskim merama kada se vrati u Sjedinjene Države.

King je završio izdržavanje vojnog pritvora i američka vojska ga je prevezla na aerodrom da bi se vratio u matičnu jedinicu u Sjedinjenim Državama. Umesto toga, napustio je aerodrom i pridružio se obilasku graničnog područja, gde je pretrčao uprkos pokušajima južnokorejskih i američkih stražara da ga zaustave.

Lim Eul-Čul, profesor severnokorejskih studija na južnokorejskom univerzitetu Kjungnam, rekao je da je Pjongjang mogao da oseti da je bilo kakva diplomatska i propagandna vrednost u zadržavanju Kinga nadjačana verovatnim pritiskom SAD sa kojim će se suočiti.

„Čini se verovatnim da Severna Koreja u njemu vidi malu vrednost kao kontrameru američkoj kampanji za ljudska prava protiv njih, naglašavajući rasna pitanja u Americi, rekao je on.

„Odluka bi takođe mogla da znači da bi politički teret njegovog dugoročnog pritvora bio veći od bilo kakve političke koristi koju bi ona mogla doneti”.

XS
SM
MD
LG