Linkovi

Britanski premijer Starmer odgovorio na tvrdnje Trampovog tima o mešanju u izbore


Premijer Velike Britanije Kir Starmer tokom posete ustanovi Nacionalnog zdravstvenog centra u Londonu, 21. oktobar, 2024.(Foto: AFP/Jaimi Joy)
Premijer Velike Britanije Kir Starmer tokom posete ustanovi Nacionalnog zdravstvenog centra u Londonu, 21. oktobar, 2024.(Foto: AFP/Jaimi Joy)

Britanski premijer Kir Starmer odgovorio je na optužbe tima predsedničkog kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa o "očiglednom stranom mešanju" njegove Laburističke partije u izbore u SAD, ističući da je normalno da njeni volonteri vode kampanju.

Starmer je takođe insistirao na tome da je održao "dobar odnos" sa Trampom, pošto se sastao sa njim prošlog meseca.

Pravni tim bivšeg predsednika podneo je žalbu američkoj Federalnoj izbornoj komisiji navodeći da je "Britanska laburistička partija dala, a kampanja [Kamale] Haris prihvatila, nezakonite doprinose stranih državljana".

U podnesku se navode izveštaji medija da su zvaničnici laburista, uključujući novog šefa kabineta premijera Morgana Meksvinija, otputovali u Sjedinjene Države da savetuju kampanju Haris.

Trampov tim je takođe poslao, sada izbrisanu objavu na Linkedinu operativne direktorke Laburista Sofije Patel, u kojoj je pozvala dobrovoljce da putuju u Severnu Karolinu, rekavši "mi ćemo vam srediti smeštaj".

Stranim državljanima je dozvoljeno da volontiraju na izborima u SAD, ali ne mogu dobiti naknadu.

Starmer je rekao medijima koji su putovali sa njim na sastanak Komonvelta na pacifičko ostrvo Samoa da njegova stranka nije uradila ništa loše i da su volonteri sami platili svoje troškove.

"Laburistička partija ima volontere, koji su prošli skoro kroz sve izbore", rekao je on. "Oni to rade u svoje slobodno vreme, rade to kao volonteri, odsedaju, mislim, kod drugih volontera tamo".

"To je ono što su radili na prethodnim izborima, to rade na ovim izborima i to je prosto tako".

On je takođe demantovao sugestije da bi to moglo da naruši odnose sa najvažnijim britanskim saveznikom ukoliko bi kandidat republikanske stranke Tramp pobedio demokratkinju Kamalu Haris i obezbedio povratak u Belu kuću.

Starmer je rekao da je "uspostavio dobar odnos" sa bivšim predsednikom, pošto ga je sreo prošlog meseca na dvosatnoj večeri u Trampovoj kuli u Njujorku.

Kao dodatak tome, Trampov veliki pristalica Ilon Musk napisao je u utorak na svojoj društvenoj mreži Eks da je "ovo rat" pošto su procureli dokumenti iz predizborne grupe Centar za suzbijanje digitalne mržnje, koji pokazuju da je jedan od njenih ciljeva bio da "ubije Maskov Tviter", što je bivši naziv mreže Eks.

Grupu za vođenje kampanje i tink-tenk predvodi bivši laburistički savetnik, a Meksvini je bivši direktor.

XS
SM
MD
LG