Linkovi

U Indiji ponosni na kandidaturu Kamale Haris za predsednicu SAD, ali nema euforije


Arhiva - Potpredsednica Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi i državni sekretar SAD Entoni Blinken nazdravljaju tokom državne posete u Stejt departmentu, 23. juna 2023. u Vašingtonu.
Arhiva - Potpredsednica Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi i državni sekretar SAD Entoni Blinken nazdravljaju tokom državne posete u Stejt departmentu, 23. juna 2023. u Vašingtonu.

U malom selu na jugu Indije, Tulasendrapuramu, gde je nekada živeo deda po majci potpredsednice SAD Kamale Haris, meštani i sveštenici molili su se svom božanstvu u hinduističkom hramu za njenu pobedu na izborima za predsednika SAD.

U glavnom gradu, Nju Delhiju, mnogi se ponose time što kandidatkinja za najmoćniju funkciju u svetu ima indijske korene – ona je ćerka iz braka majke Indijke i oca Jamajčanina.

Ali Haris nije uspela da oduševi druge koji smatraju da nikada nije izgradila svoju vezu sa Indijom dok je obavljala funkciju potpredsednice.

"To je prilično uzbudljivo za nekoga poput mene koja sam obična devojka u gradu", rekao je stanovnica Nju Delhija Simran Sing.

Još jedna meštanka Nandita Soni i njen suprug gledali su prošlog meseca kako Haris debatuje sa svojim protivnikom,, bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

"Mislim da je pobedila. Naravno, postoji osećaj ponosa za nas. To što je ona prvo žena, a potom indijanskog porekla, čini da se osećamo zaista dobro", rekao je Soni.

Haris nije jedina veza Indije sa američkom predsedničkom trkom. Uša Vens, supruga republikanskog kandidata za potpredsednika, Džej Di Vensa, takođe je ćerka indijskih imigranata.

Malo je ko u Indiji čuo za Ušu Vens. Oni koji su to znaju, vide to kao počast zemlji u kojoj imigranti mogu mnogo postići.

"Mislim da je njihova uloga na izborima veoma dobra stvar za naše indijsko nasleđe i dijasporu, ali mislim da je mnogo važnije za američki sistem", rekao je Šjam Bajpai, penzioner. On hvali Haris što je "oživela energiju Demokratske stranke nakon veoma teškog trenutka sa gospodinom Bajdenom".

Međutim, nestala je euforija koja je zahvatila Indiju pre četiri godine kada je Haris postala potpredsednica. Ona je bila domaćin ručka za indijskog premijera Narendru Modija prošle godine tokom njegove državne posete Vašingtonu, gde je govorila o svojoj dubokoj ličnoj vezi sa Indijom. U intervjuima je rekla da je njeno upoznavanje sa konceptima jednakosti, slobode i demokratije došlo od njenog dede Indijca tokom poseta rodnom gradu njene majke, Čenaju, kada je bila mlada.

Ali neki ističu to da ona niti je posetila Indiju tokom svog mandata kao potpredsednica, niti je mnogo isticala svoj indijski identitet dok je bila na funkciji.

"Da budem iskren, nismo mnogo čuli o njoj u Indiji, jer kao potpredsednica, njene veze sa Indijom nisu bile baš sjajne", rekao je Pradip Bargava, stanovnik Nju Delhija. "Nismo dobijali mnogo vesti o njoj".

Možda se zato mnogi mladi Indijci pitaju: Ko je Kamala Haris?

"Mislim da ona nije na društvenim mrežama", rekao je Simar Kaur, student osnovnih studija na Univerzitetu u Delhiju. "Većinu vesti dobijam samo sa društvenih medija".

Ali IT profesionalci koji su dugo gledali u Sjedinjene Države u potrazi za mogućnostima za karijeru uzbuđeni su zbog mogućnosti da Amerika dobije predsednicu sa indijskim korenima.

"Siguran sam da će ovo pomoći Indijcima i otvoriti im više mogućnosti za zapošljavanje u budućnosti", rekao je softverski inženjer Vishal Čabra. "To će biti dobro i za Indiju".

Oni koji prate rasu u SAD vide kandidaturu Haris kao još jednu ogromnu prekretnicu za njenu dijasporu u zapadnim zemljama - Riši Sunak, koji je postao britanski premijer 2022, ali je izgubio funkciu u julu, takođe je indijskog porekla. Oni takođe ukazuju na uspeh Amerikanaca Indijaca koji su se popeli na vrh korporativne lestvice u SAD, na čelu kompanija poput Gugla.

"Sa Velikom Britanijom, a sada i sa Amerikom, Indijci idu sve do vrha, i to je put za njih", rekla je Soni.

XS
SM
MD
LG