Linkovi

Sve više Amerikanki planira da podrži Kamalu Haris, muškarci više za Donalda Trampa


Predsednička debata Donalda Trampa i Kamale Haris u Filadelfiji, u Pensilvaniji.
Predsednička debata Donalda Trampa i Kamale Haris u Filadelfiji, u Pensilvaniji.

Predsednička trka između Kamale Haris i Donalda Trampa i dalje je veoma neizvesna. Međutim, potpredsednica Haris je stekla značajnu prednost nad Trampom među jednom grupom glasača - ženama, koje glasaju u većim procentima od muškaraca.

Od 1984. godine, više žena nego muškaraca glasalo je na američkim predsedničkim izborima. U većini slučajeva, više žena je glasalo za demokrate nego za republikance. Iznenadni ulazak potpredsednice Kamale Haris u trku, posle povlačenja predsednika Džoa Bajdena u julu, izgleda da je pokrenuo taj blok glasača.

Sve više Amerikanki podržava Kamalu Haris, muškarci više za Donalda Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

“Videli smo prilično značajnu promenu u mnogim različitim demografskim kategorijama, ali to se odnosilo posebno na žene, koje će sada mnogo verovatnije da glasaju za demokratu kao predsednika nego što je to bio slučaj dok je kandidat bio Bajden”, kaže analitičarka Erin Kovej.

U ovoj izbornoj godini, otprilike svaka peta žena kaže da je pravo na abortus ključno pitanje za nju. Sudije Vrhovnog suda koje je nominovao tadašnji predsednik Tramp pomogle su 2022. godine u ukidanju ustavnog prava na abortus.

Tramp želi da savezne države same odlučuje o zakonima o abortusu. Haris želi federalni zakon kojim će zaštiti reproduktivna prava i slobode na nacionalnom nivou.

Kloi Longmir, glasačica iz Viskonsina kaže za Haris da “ona pokušava da stvori svet u kojem svi ljudi imaju prava na sopstvene odluke, svoje telo, svoje izbore. Ženska prava".

Leticija Gulen, glasačica iz Arizone ističe da joj se “sviđa poruka da je Haris, za ljude iz srednje klase, kao i ona. I da je za zakone o ženskim pravima".

Među ženama biračima, najnovije ankete ukazuju da Haris ima prednost u odnosu naTrumpa od 9 do 13 procenata.

Istraživač javnog mnjenja Pol Mejslin ističe da je Haris "pridobila mnogo mlađih žena koje su registrovane kao nezavisne, one koje nisu stranački opredeljene, mlađe od 50 godina, mnoge mlađe od 40 godina, koje je zaista uzbudila njena kandidatura".

Analitičarka Kovej kaže da će crnkinje sada da glasaju za Haris.

“Hispanke takođe. Kao što smo videli, ide joj bolje sa mnogim od tih specifičnih rasnih demografija ili obrazovnih demografija, videli smo sa ženama, to je upravo odakle promena dolazi", kaže ona.

Ti Stenli, glasač iz Džordžije međutim kaže da je za njega to strašno i da ona nije spremna da bude predsednica, dok Aleks Lustig iz Montane smatra da ona nikada ne bi bila nominovama kao i da se pojavila niotkuda.

Razlika između broja muških i ženskih glasača i dalje postoji među mlađim biračima u generaciji Z, gde većina muškaraca mlađih od 27 godina podržava Trampa, navodi istraživač javnog mnjenja Dejvid Meklenan.

"Došlo je do povećanja divljenja nekih mladih muškaraca iz Generacije Z prema samopouzdanju. To je baš mačo za njih", kaže on, ističući da se mladi muškarci politički okupljaju na internetu, gde često vide i čuju neprijatna mišljenja o ženskim liderima.

“Oni veruju da žene ne mogu da donose teške odluke ako Sjedinjene Države krenu u rat ili se suoče sa međunarodnom krizom. Oni ne veruju da žene imaju sposobnost da budu snažne, da donesu teške odluke", kaže Meklenan.

Belkinje su bile ključne za Trampovu pobedu 2016, a imao je većinu njihovih glasova i 2020. U ovogodišnjoj trci, najnovije ankete pokazuju da su Haris i Tramp statistički izjednačeni među belim glasačicama.

XS
SM
MD
LG