Linkovi

Sjedinjene Države danas slave Praznik rada


Putnici stoje u redu na međunarodnom aerodromu O'Hare u Čikagu 30. avgusta 2024.
Putnici stoje u redu na međunarodnom aerodromu O'Hare u Čikagu 30. avgusta 2024.

Sjedinjene Države u ponedeljak proslavljaju svoj Praznik rada, zvanično odajući priznanje radnicima u zemlji, a istovremeno obeležavaju i nezvanični kraj leta.

Praznik označava kraj trodnevnog vikenda koji mnogi koriste kao kraj raspusta, pre nego što deca započnu novu školsku godinu, kao i za specijalne rasprodaje u prodavnicama.

Uprava za bezbednost saobraćaja saopštila je da očekuje da će kroz nacionalne aerodrome proći 17 miliona ljudi, što je povećanje od osam odsto u odnosu na broj putnika koji su putovali na Praznik rada prošle godine.

Oni koji putuju automobilom tokom perioda praznika susreću se sa prosečnim cenama goriva koje su više od 10 odsto niže nego u isto vreme prošle godine.

Paradama u gradovima i mestima širom zemlje u ponedeljak će se proslaviti zvanični praznik, koji vuče korene iz parade iz 1882. godine u Njujorku na kojoj je marširalo 10.000 radnika.

Državni praznik je počeo da se slavi tek 1894. godine kada je predsednik Grover Klivlend potpisao akt kojim se obeležava Praznik rada prvog ponedeljka u septembru.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG