Linkovi

Republikanci okrivili Bajdenovu administraciju u novom izveštaju o povlačenju iz Avganistana


ARHIVA - Talibanski borci stižu u Kabul, 31. avgusta 2021.
ARHIVA - Talibanski borci stižu u Kabul, 31. avgusta 2021.

Republikanci u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD objavili su u nedelju izveštaj u kojem kritikuju Bajdenovu administraciju zbog haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana u avgustu 2021.

Bajdenu se u izveštaju zamera da nije "ublažio verovatne posledice odluke" o povlačenju, a istovremeno je ignorisao upozorenja, jer su talibanski borci zauzeli ključne gradove u Avganistanu brže nego što su to američki zvaničnici očekivali.

Bivši predsednik Donald Tramp pokrenuo je proces povlačenja u februaru 2020. potpisivanjem sporazuma sa talibanima.

Izveštaj republikanaca u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma usledio je posle trogodišnje istrage i uključuje optužbe da Bajdenova administracija nije imala adekvatne planove ili obezbeđenje da bezbedno izvrši povlačenje.

Predsednik Odbora Majkl Mekol rekao je da je administracija "imala informacije i mogućnost da preduzme neophodne korake za planiranje neizbežnog kolapsa avganistanske vlade, kako bismo mogli bezbedno da evakuišemo američko osoblje, američke građane, nosioce zelene karte i naše hrabre avganistanske saveznike".

Prethodne istrage okrivile su više američkih administracija, uključujući izveštaj vladinog nadzornika SAD u Avganistanu iz 2023. u kojem se navodi i Trampova i Bajdenova odlučnost da nastave sa povlačenjem uprkos tome što su talibani prekršili ključne obaveze koje su preuzeli preuzeli sporazumom iz 2020.

Kongresmen Gregori Miks, najviši demokrata u odboru, rekao je u pismu kolegama da su republikanci "izabrali svedočenja svedoka kako bi isključili išta što ne ide u prilog unapred određenom, partijskom narativu o povlačenju iz Avganistana".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG