Linkovi

Tužilac traži da osumnjičeni za atentat na Trampa bude i formalno optužen za to


Rajan Raut (drugi s desna) u sudnici u Vest Palm Biču na Floridi 23. septembra 2024. (REUTERS/Lothar Speer)
Rajan Raut (drugi s desna) u sudnici u Vest Palm Biču na Floridi 23. septembra 2024. (REUTERS/Lothar Speer)

Federalni tužilac najavio je da će tražiti da protiv Rajana Rauta, osumnjičenog da je pokušao da ubije Donalda Trampa na njegovom golf ferenu, bude podignuta i formalna optužnica za atentat.

Rajan Raut, star 58 godina, za sada je formalno optužen samo za nelegalno posedovanje oružja i nalazi se u zatvoru, bez prava da bude pušten uz kauciju.

Tužilac Mark Dispoto je rekao da će vlada od velike porote tražiti da optuži Rauta za ozbiljnija krivična dela i da se radi na prikupljanju dokaza protiv njega. Pronađeno je i pismo koje je on navodno napisao nekoliko meseci pre incidenta, u kojem pominje "pokušaj ubistva" republikanskog predsedničkog kandidata.

U podnesku koji je objavljen pred saslušanje osumnjičenog u sudu u Vest Palm Biču u sredu, Raut je navodno ostavio pisanu poruku "upućenu svetu".

"Ovo je bio pokušaj ubistva Donalda Trampa, ali sam vas izneverio. Nudim 150.000 dolara svakome ko je voljan da završi posao", navodi se u pismu dostavljenom sudu. To pismo je pronađeno u sandučetu i sudu ga je predao neidentifikovani svedok, a pored su se nalazile municija, metalna cev i četiri telefona.

Raut je napravio snajpersko gnezdo u blizini šeste rupe Trampovog golf kluba Vest Palm Bič u pokušaju da ga ubije, rekao je Dispoto, ali je zaustavljen kada je agent američke tajne službe otvorio vatru nakon što je primetio pušku koja je probijala kroz ogradu.

„Lako bi ga pogodio“, rekao je Dispoto o Rautovoj poziciji, i dodao da bi Tramp stigao u to područje otprilike 15 minuta kasnije.

Suspect in apparent attempt to assassinate Trump charged in federal court
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Agent američke Tajne službe uočio je oružje i pucao u Rautvom pravcu, zbog čega je osumnjičeni pobegao, navodi se u optužnici.

Raut je kasnije uhapšen na autoputu na Floridi. Američki zvaničnici su rekli da nije ispalio metak tokom susreta na golf terenu i da nije imao na nišanu Trampa, koji je bio nekoliko stotina metara dalje.

Tužilaštvo je takođe saopštilo da je prilikom hapšenja, u Rautovom automobilu pronađena lista datuma i mesta gde se Tramp pojavljivao u avgustu, septembru i oktobru. Njegov mobilni telefon, prema rečima tužilaštva, lociran je u blizini Trampovog golf terena i vile u Mar-a-Lagu.

Raut je za sada formalno optužen da je kao osuđeni za krivična dela nelegalno posedovao vatreno oružje, i za posedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem.

Vlasti još nisu otkrile motiv, za koji je FBI rekao da se istražuje kao očigledan pokušaj ubistva Trampa uoči predsedničkih izbora 5. novembra.

To se dogodilo otprilike dva meseca nakon što je drugi naoružani napadač ranio Trampa u uvo tokom predizbornog mitinga u Batleru u Pensilvaniji. Tajna služba je upucala tog napadača i ubila ga.

Raut, ugovarač krovnih radova koji je nedavno živeo na Havajima, bio je poznat policiji. Zalagao se za slobodu Ukrajine i hteo da regrutuje Avganistance da se bore protiv ruske invazije.

U knjizi koju je sam objavio 2023. godine, Raut je napisao da Iran "treba da ubije Trampa" zbog povlačenja Sjedinjenih Država iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Teheranom tokom Trampovog mandata.

U decembru 2002, Raut je osuđen u Severnoj Karolini za posedovanje oružja za masovnu pucnjavu. On je takođe osuđen za posedovanje ukradene robe 2010. godine, prema sudskim spisima.

Podaci zabeleženi u mobilnom telefonu pokazali su da je Raut možda čekao u tom području skoro 12 sati - od oko 2 sata ujutro do oko 1:30 popodne. - kada je uočen pištolj, navodi se u krivičnoj prijavi. Istražitelji su na licu mesta pronašli napunjenu pušku sa optičkim nišanom, digitalni fotoaparat i plastičnu kesu sa hranom, navodi se u prijavi.

XS
SM
MD
LG