Linkovi

Izvještaj Tajne službe: Propusti u komunikaciji prije atentata na Trampa u julu


ARHIVA - Pripadnici Tajne službe štite republikanskog kandidata Donalda Trampa posle atentata u Pensilvaniji (Foto: Rebecca DROKE / AFP)
ARHIVA - Pripadnici Tajne službe štite republikanskog kandidata Donalda Trampa posle atentata u Pensilvaniji (Foto: Rebecca DROKE / AFP)

Propusti u komunikaciji sa lokalnim službama za sprovođenje zakona omeli su Tajnu službu u obavljanju dužnosti uoči atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trampa u julu u Pensilvaniji, navodi se u novom izvještaju u kojem se iznosi niz propuštenih prilika da se zaustavi napadač koji je otvorio vatru sa krova zgrade koja nije bila obezbjeđena.

U dokumentu na pet stranica, u kojem se sumiraju ključni zaključci izvještaja, za propuste se optužuju i lokalne i federalne snage i ukazuje na niz propusta koji su prethodili pucnjavi 13. jula na mitingu u Batleru, u Pensilvaniji, u kojoj je Trampu povrijeđeno uvo.

Izvještaj je prvi zvanični pokušaj Tajne službe da nabroji sve propuste tog dana, koji su već izneseni u svjedočenjima u Kongresu, medijima i saopštenjima. Objavljen je u svijetlu novih pitanja, pokrenutih posle nedavnog hapšenja čovjeka na Floridi kojeg vlasti sumnjiče da je pokušao da ubije Trampa.

"Važno je da odgovaramo za propuste 13. jula i da naučene lekcije iskoristimo da osiguramo da se ne ponovi takva neuspjela misija", naveo je u saopštenju vršilac dužnosti direktora Tajne službe Ronald Rouv.

Rouv je na konferenciji za novinare povodom objavljivanja izvještaja rekao da je postojala popustljivost koja je dovela do kršenja bezbjednosnih protokola i da će po potrebi biti preduzete disciplinske mjere.

U izvještaju se iznosi niz "nedostataka u komunikaciji" prije nego što je 20-godišnji Tomas Metju Kruks ispalio osam metaka u Trampovom pravcu, sa krova zgrade koja je bila veoma blizu bine na kojoj je republikanski kandidat govorio. Kruksa je ubio snajperista Tajne službe.

Tajna služba je, prema izvještaju, znala prije pucnjave da je mjesto gdje se miting održava problematično iz bezbjednosnog aspekta.

Među problemima je bilo to što neki lokalni policajci nisu znali da postoje dva komunikaciona centra na licu mjesta, što znači da nisu znali da Tajna služba ne prima njihove radio prenose.

Lokalne policijske snage takođe su prenosile ključne informacije van radio frekvencije Tajne službe. Dok su policajci tragali za Kruksom prije napada, detalji su se prenosili "preko mobilnih uređaja, na nepotpun način", umjesto preko mreže koju je koristila Tajna služba.

"Neuspjeh službenika da putem radio veze opišu napadača, ili prenesu ključne informacije dobijene od lokalnih službi za sprovođenje zakona o sumnjivom pojedincu na krovu kompleksa AGR, svim federalnim službenicima u Batleru, 0meo je kolektivnu informisanost svih pripadnika Tajne službe", navodi se u izvještaju.

Taj prekid komunikacije naročito je bio problematičan za agente koji su štitili Trampa, a "koji nisu bili informisani o tome koliko su državni i lokalni policajci bili usredsređeni na pronalaženje sumnjive osobe u minutima uoči napada". Da su znali, ističe se u izvještaju, mogli su da donesu odluku da Trampa prebace na drugu lokaciju dok traje potraga.

U izvještaju se pokreću i pitanja o tome zašto pripadnici lokalnih policijskih snaga nisu bili na krovu na koji se Kruks popeo prije nego što je otvorio vatru.

Lokalni taktički tim bio je na drugom spratu zgrade, u kompleksu sa čijeg krova je Kruks pucao. Više službi za sprovođenje zakona dovodilo je u pitanje opravdanost te pozicije, "ali se nije naknadno raspravljalo" o tome da se to promijeni. I nije bilo razgovora sa Tajnom službom o tome da se jedan tim rasporedi na krovu, navodi se u izvještaju.

Tim koji je bio na drugom spratu zgrade nije imao kontakt sa Tajnom službom prije mitinga. Angažovala ga je lokalna policija da pomogne u organizaciji skupa, bez znanja Tajne službe, ističe se u izvještaju.

U sižeu izvještaja ne identifikuju se pojedinci koji možda snose krivicu za propuste, niti se sugeriše da je bilo ko kažnjen. AP je prethodno prenio da je najmanje pet agenata Tajne službe prebačeno na modifikovanu dužnost. Direktorka službe u to vrijeme, Kimberli Čitl, podnijela je ostavku više od nedelju nakon pucnjave, navodeći da preuzima punu odgovornost za neuspjeh.

Istragu vode i Kongres, kao i generalni inspektor Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost.

Vršilac dužnosti Tajne službe rekao je da pucnjava u julu, kao i incident prošle nedelje kada je uhapšen 58-godišnji Rajan Vesli Raut, nakon što su agenti spazili cijev puške u žbunju na terenu u Vest Palm Biču gdje je Tramp igrao golf, naglašavaju potrebu da se promijene standardi zaštite zvaničnika.

Istakao je međutim da su agenti donijeli ispravne odluke prilikom drugog pokušaja napada na Trampa. Raut nije otvorio vatru prije nego što je uhapšen.

XS
SM
MD
LG