Linkovi

Pripadnici grupe Praud bojs optuženi za zaveru za napad na Kapitol


ARHIVA - Lider Praud bojsa Henri "Enrike" Tario, tokom mitinga u Portlandu, Oregon, 26. septembra 2020. (Foto: AP/Allison Dinner)
ARHIVA - Lider Praud bojsa Henri "Enrike" Tario, tokom mitinga u Portlandu, Oregon, 26. septembra 2020. (Foto: AP/Allison Dinner)

Bivši lider ekstremno desničarske ekstremističke grupe Praud bojs (Proud Boys, "Ponosni momci") i drugi članovi optuženi su za pobunjeničku zavere zbog, kako federalni tužioci kažu, koordinisanog napada na američki Kapitol, kako bi sprečili Kongres da potvrdi izbornu pobedu predsednika Džoa Bajdena 2020, saopštile su vlasti u ponedeljak .

Novom optužnicom, optuženi su Henri "Enrike" Tario, bivši predsednik Praud bojsa, i još četvorica povezanih sa grupom. Sva petorica su prethodno optuženi za različite tačke zavere.

Tario, najviši vođa grupe, nije bio u Vašingtonu, DC, kada su nemiri izbili 6. januara 2021. Policija je uhapsila Tarija u Vašingtonu dva dana pre nereda i optužila ga da je uništio transparent "Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter) u istorijskoj crnačkoj crkvi tokom protesta u decembru 2020. Tario je pušten iz zatvora 14. januara nakon što je odslužio petomesečnu kaznu za taj slučaj.

Nove optužnice u vezi sa neredima protiv članova Praud bojsa među najozbiljnijim su podignutim do sada, ali nisu prve takve vrste.

Jedanaest članova ili saradnika antivladine militantne grupe Čuvari zakletve, uključujući njenog osnivača i vođu Stjuarta Roudsa, optuženo je u januaru po optužbama za pobunu zavere u napadu na Kapitol.

Federalne vlasti su identifikovale više od tri tuceta osoba optuženih za opsadu Kapitola kao vođe, članove ili saradnike Praud bojsa.

Muškarac iz Njujorka izjasnio se krivim u decembru za juriš na američki Kapitol sa kolegama članovima Praud bojs. Metju Grin je bio prvi član Pradu bojsa koji se javno izjasnio krivim za zaveru sa drugim članovima da spreči Kongres da potvrdi glasanje Elektorskog kolegijuma. Grin je pristao da sarađuje sa vlastima.

Ujutro 6. januara, članovi Praud bojsa sastali su se kod Vašingtonskog spomenika i marširali do Kapitola pre nego što je tadašnji predsednik Donald Tramp završio obraćanje hiljadama pristalica u blizini Bele kuće.

Neposredno pre nego što je Kongres sazvao zajedničku sednicu za overu izbornih rezultata, grupa Praud bojs pratila je gomilu ljudi koji su probili barijere na pešačkom ulazu u područje Kapitola, navodi se u optužnici. Nekoliko praud bojsa je takođe ušlo u zgradu Kapitola nakon što je rulja razbila prozore i nasilno otvorila vrata.

Tužioci su rekli da su Praud bojs organizovali da članovi komuniciraju koristeći određene frekvencije na BaoFeng radio uređajima. Te naprave kineske proizvodnje mogu se programirati za upotrebu na stotinama frekvencija, što otežava prisluškivanje.

U decembru federalni sudija nije prihvatio zahtev da odbaci raniju optužnicu kojom se četvorica navodnih lidera ekstremno desničarskih Praud bojsa terete za zaveru. Američki okružni sudija Timoti Keli odbacio je argumente advokata odbrane prema kojima su četvorica muškaraca — Itan Nordean, Džozef Bigs, Zakari Rel i Čarls Donoho — optuženi za ponašanje koje je zaštićeno pravom na slobodu govora Prvim amandmanom.

Nordean, iz Auburna u Vašingtonu, bio je predsednik ogranka Praud bojsa i član nacionalnog "Saveta starešina" grupe. Bigs, sa Ormond Biča na Floridi, samoproglašeni je organizator Praud bojsa. Rel je bio predsednik ogranka Praud bojsa u Filadelfiji. Donohu, iz Kernersvila u Severnoj Karolini, takođe je bio predsednik svog lokalnog ogranka, navodi se u optužnici.

Članovi Praud bojsa opisuju grupu kao politički nekorektan muški klub za "zapadne šoviniste". Njeni članovi su se često tukli sa antifašističkim aktivistima na skupovima i protestima. Suosnivač Vajs medija Gavin Mekins, koji je osnovao Praud bojs 2016, tužio je Sautern poverti lou center jer ga je označio kao grupu mržnje.

XS
SM
MD
LG