Linkovi

Turska raspisala poternicu zbog terorizma za NBA košarkašem Enesom Fridomom


ARHIVA - Američki košarkaš Enes Fridom pozira tokom intervjua za AFP, ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Ženevi, 5. aprila 2022.
ARHIVA - Američki košarkaš Enes Fridom pozira tokom intervjua za AFP, ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Ženevi, 5. aprila 2022.

Turska je izdala poternicu zbog terorizma za košarkašem Enesom Fridomom.

Fridom se pojavljuje na onome što tursko ministarstvo unutrašnjih poslova naziva "Sivom listom", najnižoj od petostepenog sistema označenog bojama, koja nudi nagradu od oko 26.600 dolara (500.000 turskih lira). Iznos nagrade se često pogrešno prijavljuje kao 500.000 dolara.

Nije jasno kada je Turska dodala Fridoma na listu, ali on je u utorak za Foks njuz rekao da je za to saznao dok je bio u Vatikanu u košarkaškom kampu i da mu je posle kontakta sa FBI rečeno da treba da se vrati u Sjedinjene Američke Države.

"Ovo je prvi put da mi je turska vlada ucenila glavu i stavila me na listu najtraženijih terorista, samo zato što govorim o nekim kršenjima ljudskih prava koja se dešavaju u Turskoj i političkim zatvorenicima", rekao je Freedom za Fok Nevs. "I znate, nisam jedini. Toliko je novinara, akademika, profesora i poznatih ličnosti na toj listi".

Fridom je kritičar turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i stanja ljudskih prava u zemlji, a pozvao je Bajdenovu administraciju i druge zapadne i NATO lidere da preduzmu akciju.

Turska je za njim izdala nalog za hapšenje 2019. godine, optužujući ga da je član terorističke grupe zbog veza sa sveštenikom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD. Turska je okrivila Gulena za neuspeli državni udar 2016, što Gulen negira.

Fridom, rođen u Švajcarskoj, odrastao je u Turskoj kao Enes Kanter, a ime je promenio pošto je postao američki državljanin 2021. Turska mu je poništila pasoš 2017.

Odigrao je 11 sezona u NBA ligi, poslednji put 2022. za Boston Seltikse.

Pored toga što je govorio protiv turske vlade, Fridom je takođe kritikovao stanje ljudskih prava u Kini, uključujući njen tretman Tibeta i Ujgura.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG