Linkovi

Sudija naložio vlastima u Teksasu: Uklonite plutajuće barijere iz reke Rio Grande


Arhiva - Kajakaš prolazi pored velikih bova postavljenih u lanac, koje služe kao plutajuća granična barijera na reci Rio Grane, 1. avgusta 2023, u Igl pasu, Teksas.
Arhiva - Kajakaš prolazi pored velikih bova postavljenih u lanac, koje služe kao plutajuća granična barijera na reci Rio Grane, 1. avgusta 2023, u Igl pasu, Teksas.

Američki sudija je naredio vlastima države Teksas da ukloni plutajuće bove koje su postavljene usred reke Rio Grande kako bi sprečile migrante da ilegalno prelaze granicu Sjedinjenih Država i Meksika, što je svojevrsna pobeda za predsednika Džoa Bajdena, čija je administracija tužila tu saveznu državu.

Sudija američkog Okružnog suda Dejvid Ezra u sredu je izdao preliminarni nalog u Ostinu kojim se zahteva od Teksasa da premesti bove, trenutno u blizini grada Igl Pasa, na nasip na teksaškoj strani reke, do 15. septembra. Bajdenova administracija je iznela argumente da barijera od 305 metara nezakonito ometa plovidbu i da je postavljena bez dozvole Inženjerskog korpusa Vojske SAD.

Ova presuda je korak unazad za guvernera Teksasa Grega Abota, republikanca koji tvrdi da je Bajden, demokrata, previše popustljiv po pitanju granične bezbednosti.

Plutajuća barijera deo je od višestruke strategije koju je Abot pokrenuo za odvraćanje migranata, uključujući i postavljanje bodljikave žice duž obale reke.

"Guverner Abot je objavio da nije ’tražio dozvolu‘ za operaciju Usamljena zvezda, program protiv imigracije u okviru kojeg je Teksas izgradio plutajuću barijeru", napisao je sudija Ezra u presudi od 42 stranice. "Na nesreću Teksasa, dozvola je upravo ono što federalni zakon zahteva pre postavljanja prepreka u plovnim vodama".

Predstavnici države Teksas odmah su uložili žalbu na odluku konzervativnom Petom američkom okružnom apelacionom sudu, a Abotova kancelarija je saopštila da je spremna da iznese slučaj i pred Vrhovni sud.

"Naša bitka da odbranimo suvereni autoritet Teksasa da zaštiti živote od haosa izazvanog politikom otvorenih granica predsednika Bajdena je tek počela", navodi se u saopštenju kancelarije guvernera.

Sekretarijat za pravosuđe SAD zadovoljan je presudom Ezre, rekla je pomoćnica državnog tužioca Vanita Gupta u saopštenju.

Vlada Meksika je takođe izdala saopštenje u kojem se navodi da nastavlja pažljiva po pitanju konačne odluke, ponavljajući "hitnost trajnog uklanjanja bova na našoj zajedničkoj granici" i potrebu da se zaštite ljudska prava migranata.

Abotove granične operacije bile su pod pojačanim nadzorom u julu pošto se pojavio interni mejl pripadnika oružanih snaga u kojem se navodi da je vlastima Teksasa naređeno da guraju decu migrante nazad u reku i da svim migrantima uskraćuju pitku vodu po ekstremnim vrućinama.

Nedeljama kasnije pronađeno je telo zaglavljeno u bovama. Odeljenje za javnu bezbednost Teksasa saopštilo je da se čini da je voda donela žrtvu do barijere nakon što se udavila.

Ezra, kog je imenovao bivši republikanski predsednik SAD Ronald Regan, rekao je da bi više od 140 betonskih sidara, od kojih su neka teška i preko 1.300 kilograma, korišćenih za pričvršćivanje bova, moglo da izazove ozbiljnu štetu čamcima ili drugim plovilima.

"Fotografije pokazuju ova siva betonska sidra kako stoje u koritu reke, bez oznaka koje bi ih identifikovale kao opasnost", napisao je Ezra. "Ove betonske prepreke predstavljaju ozbiljan rizik za plovila bilo koje vrste".

Meksička vlada poslala je diplomatsko pismo SAD u junu u kojem se protivi barijeri, rekavši da ona krši sporazum o vodi između dve nacije i da može zadirati na meksičku teritoriju.

Ezra je rekao da su bove "već napravile ogroman pritisak u odnosima SAD i Meksika", navodeći napetosti kao primer štete koju bi barijera mogla da izazove ako se ostane na mestu dok parnica traje.

XS
SM
MD
LG