Linkovi

Urednik vesti u Rusiji osuđen na osam godina zatvora zbog kritike rata u Ukrajini


Na ovoj fotografiji preuzetoj sa video snimka koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije 27. avgusta 2024. godine, ruski vojnici pucaju na ukrajinske položaje na neotkrivenoj lokaciji u Ukrajini.
Na ovoj fotografiji preuzetoj sa video snimka koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije 27. avgusta 2024. godine, ruski vojnici pucaju na ukrajinske položaje na neotkrivenoj lokaciji u Ukrajini.

Ruski urednik vesti u Sibiru osuđen je u petak na osam godina zatvora zbog objavljivanja kritičkog materijala o ofanzivi Moskve u Ukrajini, koju je u Rusiji pratio masovni obračun protiv protivnika.

Sergej Mihajlov, novinar i urednik u planinskom Altajskom regionu, uhapšen je u prvim nedeljama vojne kampanje koju je Kremlj pokrenuo 2022. godine, ubrzo nakon što su usvojeni represivni zakoni koji zabranjuju kritiku ruskih akcija u Ukrajini.

Objavljivao je onlajn postove o smrti civila u Buči i u Mariupolju.

Sud u gradu Gorno-Altajsku osudio je 48-godišnjaka nakon što ga je proglasio krivim za "svesno širenje lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Tužioci su rekli da je bio "motivisan političkom mržnjom".

Mihajlov je vodio mali onlajn opozicioni kanal za društvene mreže Listok u sibirskoj republici Altaj - regionu iz kog je mnogo muškarava poslato u Ukrajinu.

U govoru na sudu ranije ove nedelje, Mihajlov je ostao pri svom izveštaju i oštro kritikovao Kremlj zbog slanja trupa u Ukrajinu.

On je rekao da je ruski državni narativ o nazivanju ukrajinskog rukovodstva "fašističkim" "stvorio čitav virtuelni univerzum u informacionom prostoru, a ova magla je postajala sve jača i jača".

"Moje publikacije su bile usmerene protiv ove magle, da moji čitaoci ne budu zavedeni lažima, da ne učestvuju u oružanim sukobima, da ne postanu ubice i žrtve i da ne nanesu štetu bratskom ukrajinskom narodu", rekao je Mihajlov u audio snimku govora koji je Listok objavio na društvenim mrežama.

Više od 1.000 ljudi procesuirano je u Rusiji zbog kritikovanja ruske ofanzive na Ukrajinu od početka oružanog sukoba u februaru 2022. godine, prema monitoru OVD-Info.

XS
SM
MD
LG