Linkovi

Slovenačka vlada priznala Palestinu, odluku treba da potvrdi parlament


Slovenački premijer Robert Golob (Foto: REUTERS/Borut Zivulovic)
Slovenački premijer Robert Golob (Foto: REUTERS/Borut Zivulovic)

Slovenačka vlada je u četvrtak odobrila odluku o priznavanju nezavisne palestinske države, rekao je premijer Robert Golob, sledeći korake Španije, Irske i Norveške.

„Vlada je danas odlučila da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu“, rekao je on na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Odluku vlade narednih dana mora da odobri i parlament zemlje članice Evropske unije.

Ovaj potez je deo širih napora zemalja da koordiniraju pritisak na Izrael da okonča sukob u Gazi. Golob je takođe pozvao na hitan prekid neprijateljstava između Izraela i Hamasa u Gazi i oslobađanje svih talaca.

„Ovo je poruka mira“, rekao je on.

Slovenačka vlada podigla je palestinsku zastavu pored zastava Slovenije i EU ispred svoje zgrade u centru Ljubljane.

Izraelski šef diplomatije Izrael Kac rekao je da se slovenačkom odlukom Hamas nagrađuje za ubistvo i silovanje.

Španija, Irska i Norveška su 28. maja zvanično priznale palestinsku državu, što je izazvalo burnu reakciju Izraela. Od 27 članica Evropske unije, Palestinu su već priznale Švedska, Kipar, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka, Rumunija i Bugarska. Malta je rekla da bi to uskoro moglo uslediti. Britanija i Australija rekle su da takođe razmatraju priznanje, ali Francuska je rekla da sada nije trenutak.

Nemačka se pridružila najčvršćem savezniku Izraela, Sjedinjenim Državama, u odbacivanju jednostranog pristupa, insistirajući da se rešenje sa dve države može postići samo dijalogom. Danski parlament u utorak je odbio predlog zakona o priznanju palestinske države. Norveška, koja predsedava međunarodnom donatorskom grupom za Palestince, donedavno je sledila stav SAD, ali je izgubila poverenje da će ova strategija funkcionisati.

XS
SM
MD
LG