Linkovi

Južnokorejka Han Kang dobila Nobelovu nagradu za književnost 2024.


Južnokorejska spisateljica Han Kang na konferenciji za novinare u Seulu, 24. maja 2016.
Južnokorejska spisateljica Han Kang na konferenciji za novinare u Seulu, 24. maja 2016.

Nobelova nagrada za književnost dodeljena je u četvrtak južnokorejskoj spisateljici Han Kang zbog njene "intenzivne poetske proze koja se suočava sa istorijskim traumama i razoktriva krhkost ljudskog života", kako je opisao Nobelov komitet.

53-godišnja Han je osvojila Međunarodnu Bukerovu nagradu 2016. za roman "Vegetarijanka", uznemirujuće književno delo u kome odluka jedne žene da prestane da jede meso ima razorne posledice.

Njen roman "Ljudska dela" bio je finalista za Bukerovu nagradu 2018.

Nobelova nagrada za književnost je već dugo kritikovana da je suviše fokusirana na evropske i severnoameričke pisce čiju prozu odlikuje komplikovan stil ali ne i priče. Takođe, najviše su je dobijali muškarci, budući da je među dosadašnjih 119 laureata samo 17 žena. Prethodna žena koja je osvojila ovu nagradu bila je Francuskinja Ani Erno 2022.

Šest dana saopštenja imena dobitnika Nobelovih nagrada počelo je u ponedeljak kada su Amerikanci Viktor Ambros i Geri Ravkan osvojili nagradu za medicinu. Dvojica naučnika koji su tvorci mašinskog učenja - Džon Hopfild i Džefri Hinto - osvojili su nagradu za fiziku. U sredu je nagrada za hemiju dodeljena trojici naučnika koji su otkrili moćne tehnike za dešifrovanje i dizajn novih proteina.

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir biće objavljeno u petak a za ekonomiju - 14. oktobra.

Uz ovo priznanje dolazi iz novčana nagrada od milion dolara iz fonda koji je uspostavio tvorac nagrade, švedski izumitelj Alfred Nobel. Laureati se pozivaju da prime nagrade na ceremoniji 10. decembra, godišnjici Nobelove smrti.

XS
SM
MD
LG