Linkovi

Copy 2020, paste 2024: Čifsi se vraćaju na Superboul, tamo ih čekaju Najnersi - a možda i Tejlor Svift


Igrač Kanzas Siti Čifsa Trevis Kelsi proslavlja tačdaun na utakmici sa Baltimor Rejvensima (Foto: AP/Alex Brandon)
Igrač Kanzas Siti Čifsa Trevis Kelsi proslavlja tačdaun na utakmici sa Baltimor Rejvensima (Foto: AP/Alex Brandon)

Ekipe Kanzas Siti Čifsa i San Francisko Fortinajnersa igraće na Superboulu za titulu najbolje ekipe NFL lige.

Čifsi su kao gosti u finalu AFC konferencije pobedili Baltimor Rejvense sa 17:10, dok su San Francisko Fortinajnersi posle velikog preokreta pobedili Detroit Lajonse na svom terenu sa 34:31 u finalu NFC konferencije. Najvažnija utakmica američkog fudbala, 58. izdanje, igra se 11. februara u Las Vegasu.

Čifsi su postali tek treća ekipa u istoriji koja će igrati četvrti put za pet godina na Superboulu, a samo su Pitsburg Stilersi 70-tih, Dalas Kaubojsi 90-tih godina prošlog veka, kao i Nju Ingland Petriotsima počekom 21. veka osvojili tri titule za pet godina. Najnersi su poslednji put na Superboulu trijumfovali 1994.

Jedno od zanimljivijih pitanja u američkoj javnosti je da li će pop zvezda Tejlor Svift, koja je u vezi sa Trevisom Kelsijem, stići na Superboul koji se igra 11. februara u Las Vegasu, pošto ima nastup u Japanu samo 24 sata pre najznačanijeg sportskog događaja u Americi.

Prošle godine su Čifsi u finalu pobedili Filadelfija Iglse sa 38:35, a Patrik Mahoms je bio taj koji je pokrenuo preokret. Prethodno je 2020. ekipa iz Kanzas Sitija takođe napravila preokret na Superboulu duelu sa San Franciskom. Poraz su doživeli 2021. u okršaju sa Tampa Bej Bakanirsima koje je predvodio legendarni Tom Brejdi.

Ovo će za trenera Čifsa Endija Rida biti peti put da predvodi ekipu u Supeboulu i sada se probio na treće mesto večne liste, iza Bila Beličika sad devet i Dona Šule sa šest. Rid je trenirao Filadelfija Iglse pre 19 godina, kada su ih na Superboulu savladali Petriotsi.

Za Mahomsa, dvostrukog MVP-ja NFL lige i Superboula, ovo biti četvrti Superboul u karijeri, čime se izjednačio sa velikanima kao što su Džo Montana i Pejton Mening, iza Brejdija (10) i Džona Elveja (5).

Tejlof Svift i Trevis Kelsi posle pobede Čifsa u Baltimoru (Foto: AP/Julio Cortez)
Tejlof Svift i Trevis Kelsi posle pobede Čifsa u Baltimoru (Foto: AP/Julio Cortez)

Ali večeras je Svift bila u Baltimoru i na kraju utakmice je skakala od sreće u loži na stadionu M&T, gde je Kelsi postigao tačdaun, a Mahoms kompletirao 30 pasova za ukupno 241 jardu.

“Bila je ovo sjajna sezona, ali još nismo gotovi. U poslednjih nekoliko mečeva bili smo autsajderi, ali mi se nikada ne osećamo tako”, rekao je Mahoms posle utakmice.

“Imamo mnogo momaka u ekipi koji znaju kako se pobeđuje. Verovali smo da ćemo uspeti kada dođe plej-of, idemo na Superboul, ali posao nije završen”, dodao je Mahoms.

Svift je u loži bila sa Kelsijevom majkom Donom i bratom Džejsonom, koji igra za Filadelfiju. Upravo je Džejson bio glavna zvezda večeri prošlog vikenda u Bafalu, gde su Čifsi savladali domaće Bilse kada je slavio go do pojasa uprkos niskoj temperaturi. Ovaj put, stariji od braće Kelsi, kraj utakmice dočekao je obučen i sa kapom Čifsa na glavi.

Superboul tradicionalno predstavlja najveći spektakl sportskog-zabavnog tipa u Americi, a mediji navode da bi ove godine to moglo da bude podignuto na još glamurozniji nivo, zbog “armije” fanova Tejlor Svift koji su se dodatno zainteresovali za NFL.

Kvoterbek Kanzas Sitija Patrik Mahoms u akciji u Baltimoru (AP Photo/Matt Slocum)
Kvoterbek Kanzas Sitija Patrik Mahoms u akciji u Baltimoru (AP Photo/Matt Slocum)

Čifsi su u Baltimoru prvi stigli do tačdauna preko Kelsija, posle dodavanja Mahomsa. Rejvensi su uzvratili u prvom periodu, kada je Lamar Džekson pronašao Zeja Flauersa za tačdaun.

Ali Čifsi su zadali novi udarac Rejvensima u drugom periodu, tačdaunom Ajzee Pačeka. Gosti neposredno pre odlaska na poluvreme uvećali prednost pogotkom Harisona Butkera sa 52 jarde.

Rejvensi i Čifsi su završili regularnu sezonu sa dve najbolje rangirane odbrane koje su dopuštale najmanje poena po utakmici, a u drugom poluvremenu su upravo one došle do izražaja.

Na žalost navijača Rejvensa, i Džekson i Flauers u drugom poluvremenu su napravili više grešaka i kako je vreme odmicalo, bilo je jasno da su Čifsi na putu ka novom Superboulu. Malu dozu neizvesnosti uneo je pogotkom iz polja Džastin Taker, na dva i po minuta pre kraja, kada je Baltimor smanjio na 17:10, ali nije bilo snage za više od toga.

Brendon Ajuk, igrač San Franciska, u duelu sa Kindlom Vildorom iz Detroita (Foto: AP/Jed Jacobsohn)
Brendon Ajuk, igrač San Franciska, u duelu sa Kindlom Vildorom iz Detroita (Foto: AP/Jed Jacobsohn)

Na utakmici u San Francisku, Detroit je krenuo silovito, iznenadivši domaće igrače i navijače. Prvu radost gostima doneo je tačdaun Džejmisona Vilijamsa u prvoj deonici, a potom je isto pošlo za rukom Dejvidu Montgomeriju. U tim trenucima malo bilo je veoma tiho na tribinama stadiona Levis.

Domaćin je pokazao znake života u drugom periodu, posle tačdauna Kristijana Mekefrija, ali je Detroit brzo odgovorio zahvaljujući tačdauna Džamira Gibsa, a zatim i šutu iz polja Majkla Bedžlija, pa su gosti na poluvreme otišli sa vođstvom 24:7.

A posle pauze, na teren kao da je istrčala neka druga ekipa San Franciska – domaćima je sve polazilo za rukom, dok su igrači Detroita delovali nesigurno i uplašeno.

Povratak domaćina počeo je Mudijevim šutem iz polja, a zatim je tačdaun postigao Brendon Ajuk. Usledio je Mudijev ekstra poen, pa novi tačdaun Mekafrija i još jedna poen prvopomenutog. San Francisko se tako za svega osam minuta potpuno vratio u meč.

Na početku poslednje četvrtine odlični Mudi je novim šutem iz polja doneo Najnersima prvo vođstvo na utakmici za slavlje na tribinama. Kada je Ilajdža Mičel zabeležio tačdaun sedam minuta pre kraja utakmice, Najnersi su širom otvorili vrata plasmana na Superboul i žurka u Kaliforniji je mogla da počne.

U ovom izveštaju korišćeni su i neki materijali agencije Asošijeted pres

XS
SM
MD
LG