Linkovi

Mesi ponovo najbolji fudbaler sveta, Bonmati priznanje u ženskoj konkurenciji


Dodela svetskih priznanja u izboru Svetske fudbalske federacije
Dodela svetskih priznanja u izboru Svetske fudbalske federacije

Reprezentativac Argentine i fudbaler Intera iz Majamija Lionel Mesi ponovo je izabran za najboljeg fudbalera sveta, čime je ponovio uspeh iz 2022. godine.

U konkurenciji dama, prestižno priznanje osvojila je Ajtana Bonmati, reprezentativka Španije koja je 2023. osvojila Svetsko prvenstvo.

Mesi, koji nije prustvovao uručenju priznanja u Londonu, iza sebe je ostavio norveškog reprezentativca i igrača Mančester Sitija Erlinga Holanda, kao i napadača Francuske i Pari Sen Žermena Kilijana Mbapea.

Fudbaler, koji nastupa u američkoj profesionalnoj fudbalskoj ligi, pomogao je Interu iz Majamija da osvoji Liga Kup - zajedničko takmičenje američke i meksičke fudbalske lige. Za svoj tim dao je ukupno deset golova u tom takmičenju.

Godišnju nagradu za najboljeg trenera dobio je trener Mančester sitija Žosep Gvardiola. Za najboljeg ženskog trenera proglašena je Sarina Vigmen, selektorka reprezentacije Engleske.

Čuvaru mreže Mančester sitija Ederson uručeno je priznanje za najboljeg golmana u 2023. Za najbolju čuvarku mreže proglašena je Meri Eprs.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) svake godine dodeljuje priznanja pojedincima koji su se istakli u fudbalskom sportu.

XS
SM
MD
LG