Linkovi

Kako je italijanski majstor držao čas fudbala u Vašingtonu, pa onda sve pokvario


Federiko Bernardeski u akciji u Vašingtonu (Foto: Amber Searls-USA TODAY Sports)
Federiko Bernardeski u akciji u Vašingtonu (Foto: Amber Searls-USA TODAY Sports)

Fudbal je lep za gledanje kada ga igraju majstori. A Italijan Federiko Bernardeski je i dalje majstor iako se pre dve godine otisnuo preko Atlantika i terene Serije A zamenio MLS ligom koja je bar za klasu ispod. Ali nekada i majstori greše, što je bio slučaj večeras u Vašingtonu - gde su domaći DC i Toronto odigrali 2:2.

Nekadašnji as Fiorentine i Juventusa je, posle gola i asistencije, bio najzaslužniji što je njegov Toronto vodio sa 2:0 protiv domaćeg DC junajteda do 80. minuta i išao kao pobedi.

A onda je Ted Ku Dipietro u 80. minutu smanjio zaostatak DC-ja izbegavši ofsajd zamku, da bi Bernardeski u 87. minutu, zbog šutiranja lopte posle sudijskog zvižduka, zaradio drugi žuti karton i isključenje.

Kazna je stigla u drugom minutu sudijske nadoknade, i to posle intervencije iz VAR sobe, kada je sudije Frimon pokazao na "belu tačku", a Poljak Mateuš Klič bio siguran izvođač.

Toronto je utakmicu završio sa devetoricom fudbalera, pošto je u sudijskoj nadoknadi zbog drugog žutog kartona isključen i Gomis. Domaćinu je čak poništen i gol za potpuni preokret u 100. minutu, ali se ispostavilo da je odluka bila ispravna zbog ofsajd pozicije.

Kristijan Benteke (crni dres, DC junated), u duelu sa Niksenom Gomisom (Foto: Amber Searls-USA TODAY Sports)
Kristijan Benteke (crni dres, DC junated), u duelu sa Niksenom Gomisom (Foto: Amber Searls-USA TODAY Sports)

Igrao se drugi minut, maltene još nisu svi navijači našli mesto na skoro krcatim tribinama (19.205 gledalaca prema zvaničnim podacima), a gosti su došli do prednosti. Nekadašnji reprezantativac Italija Federiko Bernardeski lepo je prošao po desnoj strani i „zavrnuo“ loptu otprilike na penal - a tamo je Derik Etijen bio spreman i preciznim udarcem pogodio mrežu.

U osmom minutu je raspoloženi Bernardeski istrčao kontranapad, ponovo po desnoj strani, ali je njegov udarac sa desetak metara nra kraju izblokiran. Domaći su živnuli malo posle toga, pa je u 10. minutu Ted Ku Di Pjetro izbegao ofsajd zamku, izasšao sam ispred golmana Šona Džonsona, koji je ipak bio uspešniji u duelu.

Grupa najvatrenijih navijača DC junajteda neumorno je udarala u bubnjeve i pevala, stvorivši na momente nešto što je zaista ličilo na atmosferu u Južnoj Americi ili nekim evropskim stadionima

Iako su posle primljenog gola nešto više od rivala imali loptu u nogama, vezni igrači domaće ekipe nikako nisu uspevali da je pravovremeno „doture“ do najisturenijeg Bentekea.

Delić talenta kojim je svojevremeno plenio na terenima širom Italije, Bernardeski je pokazao i u 21. minutu, kada je proigrao Deandrea Kera, a kanadski napadač ni iz dva pokušaja nije uspeo da postigne gol.

Ali u 33. minutu, Bernardeski je uradio što njegov saigrač nije uspeo – po desnoj strani ga je „izbacio“ još jedan Italija, Raul Petreta, a nekadašnji fudbaler Fiorentine i Juventusa je ušao u kazneni prostor i pogodio suprotan ugao.

Veoma brzo su domaći odgovorili - najpre je u 35. minutu kapiten Stiven Birnbaum pogodio prečku udarcem sa ivice kaznenog prostora, a potom je golman Džonson sačuvao mrežu u duelu „jedan na jedan“ sa Bentekeom.

U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, ponovo je Benteke mogao da zatrese mreže, ali je odbrana gostiju nekako, uz dosta sreće, izblokirala njegov pokušaj.

Tempo utakmice u drugom poluvremenu je prilično opao, Toronto je bio zadovoljan rezultatom i vrebao je eventualne šanse iz kontrapada. Jedna takva se opet ukazala Bernardeskiju u 70. minutu, ali je izblokiran.

U 63. minutu Mateuš Klič umalo direktno iz kornera savladao golmana Toronta, a u sledećem napadu je i Dipietro šutirao pored gola. A 15 minuta kasnije, navijači DC junajteda su konačno dobili priliku da se raduju, kada je Dipietro smanjio zaostatak.

XS
SM
MD
LG