Linkovi

Kasanof u Beogradu: Da li je visoki američki zvaničnik srpskim vlastima doneo neke nove poruke


Susret u Beogradu visokog američkog zvaničnika Aleksandra Kasanofa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića
Susret u Beogradu visokog američkog zvaničnika Aleksandra Kasanofa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof, koji je stupio na tu dužnost sredinom jula, doputovao je u sredu u prvu posetu Beogradu gde se sastao sa srpskim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i SAD, otvorenim pitanjima, EU integracijama.

Kasanof, koji je u Beograd došao iz Sarajeva, sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dvojica zvaničnika nisu davala izjave, a Vučić je na Instagramu objavio da je sastanak sa Kasanofom bio dobar.

Dodao je da su razmatrali pitanja u vezi sa jačanjem saradnje i evropskih integracija Zapadnog Balkana, kao i o regionalnim i svetskim izazovima, koji utiču na stabilnost celog regiona.

Posebno smo razgovarali o brojnim potencijalima za jačanje bilateralnih odnosa između Srbije i SAD uz unapređenje saradnje u različitim oblastima, poput energetike i novih investicija u brojne velike projekte koje Srbija ima u planu. Ukazao sam na značaj dijaloga između naše dve zemlje, a posebno na otvorenu razmenu u pogledu pitanja oko kojih nismo saglasni“, istakao je Vučić.

Jakšić: Kasanof donosi poruke o Bosni i Kosovu pre svega

Komentarišući posetu visokog američkog zvaničnika Aleksandra Kasanofa Beogradu, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić u razgovoru za Glas Amerike ističe da iz same činjenice da je američki diplomata u Srbiju došao posle Sarajeva može da se zaključi da je pitanje BiH svakako bilo pokrenuto u razgovoru sa Vučićem i da je on tu priliku iskoristio da upozori na opasnosti od secesionističkih izjava Milorada Dodika.

Druga najbitnija tema svakako je Kosovo i iz prvih izveštaja o tom susretu smo saznali šta je rekao predsednik Srbije. A i tu nema ničeg novog - dakle on se žalio na jednostrane poteze premijera (Kosova, Aljbina, prim nov) Kurtija i ponovio da su uslovi u kojima žive Srbi na Kosovu nemogući. Beograd svakako očekuje da SAD pronađu neke mehanizme kako bi pojačali pritisak na Prištinu“, kaže Jakšić i dodaje da u ovom trenutku može da se nasluti šta je odgovor Vašingtona u najširim okvirima:

Amerika želi ubrzanje procesa normalizacije između Beograda i Prištine, ali taj proces je u višemesečnom zastoju i bilo bi dobro da ga Vašington u sadejstvu sa EU pomeri sa mrtve tačke. Kako? Ima li novih inicijativa? To za sada ne znamo“.

S obzirom da će Kasanof posle Beograda posetiti i Prištinu, Jakšić kaže da se ne zna šta će američki diplomata reći kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju osim opšte fraze da je neophodno ubrzanje procesa normalizacije odnosa. On smatra da će, kao i Nemačka - koja je pre par dana zahtevala da roba iz Srbije može da dolazi na Kosovo - i Amerika preko Kasanofa preneti vlastima u Prištini da normalizuju trgovinske odnose:

Da bi se ubrzala normalizacija na osnovama sporazuma iz Brisela i Ohrida od prošle godine, neophodna je ne samo saradnja Beograda, nego i saradnja Prištine, pre svega u vezi sa formiranjem ZSO, jer to je jedna tema koju Vučić smatra da otvara vrata daljem napredovanju tog procesa normalizacije“.

Takođe, sasvim je izvesno da je su i bilateralni odnosi Srbije i SAD bili tema razgovora, jer obe strane, prema rečima Boška Jakšića, ponosno ističu da su odnosi dve zemlje u usponu:

Čini mi se da je veoma važno šta će biti sa inicijativom da se uspostavi strateško partnerstvo i dijalog SAD i Srbije. Dakle jedan široki diplomatski okvir koji si razlike potisnuo u drugi plan i omogućio neku novi dinamiku saradnje u vremenima kada ima signala da se Srbija približava Zapadu i odmiče od Rusije“.

S obzirom na to da je i sam Kasanof pominjao važnost iskopavanja litijuma u Srbiji, sagovornik Glasa Amerike smatra da Amerika ima takav stav pre svega zbog - Kine:

Amerika je vrlo zainteresovana da Kina preko litijuma ne uspostavi neku čvrstu platformu u Evropi, jer bi to onda imalo uticaja i na američko tržište. Prema tome, to je zajednički interes Zapada - da se blokira Kina, a to što je Srbija, što se litijuma tiče, više i isključivo okrenuta Evropi je pitanje više ekonomskog karaktera. Politička dimenzija je geostrateška, dakle - blokada Kine“, kaže Boško Jakšić.

On je naglasio da se razgovaralo i o situaciji na Kosovu i da je tom prilikom ukazao na teške uslove u kojima živi srpski narod na Kosovu:

Naglasio sam da su za konstruktivan dijalog potrebne dve strane, kao i da Srbija ostaje posvećena razgovoru i mirnom rešavanju problema, uprkos bespotrebnim jednostranim eskalacijama tenzija“, poručio je Vučić na svom Instagram profilu.

Kasanof i sa Brnabić, Đurićem

Visoki američki zvaničnik se tokom boravka u Beogradu sastao i sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić, koja je tom prilikom izjavila da reforme ostaju ključni prioritet Srbije, a članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva.

Na sastanku je bilo reči i o zajedničkim projektima, posebno u energetskom sektoru, uz ocenu da će Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike doprineti energetskoj sigurnosti i održivom razvoju, omogućavajući nove inicijative i investicije u budućnosti. Razgovarano je i o mogućnosti uspostavljanja Strateškog dijaloga Srbije i SAD, kao i o značaju produbljivanja parlamentarne saradnje sa Kongresom SAD“, ističe se u saopštenju sa tog sastanka.

Takođe, u razgovoru je posebna pažnja posvećena implementaciji preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u cilju unapređenja izbornog procesa i jačanja demokratije u Srbiji i tom prilikom Brnabić je istakla da u potpunosti razume značaj nastavka rada i tesne saradnje sa ODIHR kako bi se postigao zajednički cilj, a to je još bolji, transparentniji i efikasniji izborni proces u Srbiji.

Kasanof se video i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem koji je, tokom sastanka, izrazio zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na visokom nivou i ponovio posvećenost Srbije unapređenju bilateralnih odnosa sa SAD u svim oblastima, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Đurić je nedavno u Stejt departmentu potpisao Sporazum o strateškoj saradnji Srbije i SAD u oblasti energetike, i ocenio da se time "nagoveštava nova era strateške saradnje dve zemlje".

Šef srpske diplomatije preneo je ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće ugroženosti bezbednosti i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju, i naglasio da Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom, i da treba implementirati sve postignute sporazume.

Đurić je zahvalio Kasanofu na podršci koju Srbija dobija od SAD na putu ka EU.

Kasanof tokom posete Beogradu nije davao izjave za medije, niti je sa novinarima razgovarao otkako je stupio na dužnost.

Sredinom septembra Kasanof je učestvovao u radu panela Pupin inicijative koji je održanu Vašingtonu i tom prilikom je istakao da SAD žele da prodube saradnju sa Srbijom, kao i da Amerika želi da vidi napredak u dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Takođe, on je ocenio da projekat rudarenja litijuma može da bude višestruko koristan u smislu novih institucija, ali i da će biti značajan i drugim državama, jer će povezati ekonomije regiona.

Tom prilikom američki zvaničnik je najavio i da će mu Beograd biti jedna od prvih stanica tokom posete regionu Zapadnog Balkana.

"Beograd će biti jedna od prvih stanica u regionu. Istaći ću značaj bliske saradnje i partnerstva. Govorićemo o razvoju naših odnosa, kao i o tome dokle bismo želeli da ide naše partnerstvo. Od ekonomskih do političkih tema", zaključio je Kasanof učestvujući u radu Pupin inicijative.

XS
SM
MD
LG