Linkovi

Đurić: Politički dijalog sa SAD preduslov za razvoj Srbije


Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić (Foto: X/@markodjuric)
Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić (Foto: X/@markodjuric)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je da je politički dijalog na najvišem nivou sa Sjedinjenim Državama preduslov za nastavak ekonomskog rasta Srbije i njenog razvoja kao regionalnog lidera.

Nadamo se da ćemo uskoro imati priliku da nastavimo diskusiju o srpsko-američkim odnosima u Beogradu”, objavio je Đurić na društvenoj mreži Eks.

Đurić je u sredu uveče prisustvovao večeri u Kongresnoj biblioteci za učesnike NATO samita u Vašingtonu čiji je domaćin bio američki državni sekretar Entoni Blinken.

Šef srpske diplomatije je sredu ocenio da priusustvo Srbije na samitu NATO-a ne znači promenu političkog kursa, ali da je važno da Beograd ima predstavnika na ovom događaju jer mu je to u interesu.

"U Vašingtonu ovih dana lobiramo za poziciju Srbije u zapadom delu međunarodne zajednice, razgovaramo sa našim prijateljima kako da ojačamo naše ekonomske, političke, bezbednosne i svekolike odnose sa ovim delom sveta", izjavio je Marko Đurić novinarima u Ambasadi Srbije.

Rekao je i da je sekretara Blinkena pozvao da poseti Srbiju.

Na pitanje Glasa Amerike da li je bilo reakcija iz Moskve na učešće Srbije na Samitu NATO, Đurić je rekao da je Srbija je u Vašingtonu kao samostalna, nezavisna, vojno neutralna zemlja, partner, koja je "članica Partnerstva za mir više decenija i koja vodi svoju spoljnu politiku poštujući razne aktere u međunarnodnoj zajednici".

Šefovi država članica NATO-a su na samitu u Vašingtonu najavili dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od najmanje 40 milijardi eura da bi joj pomogli da se bori protiv Rusije.

Takođe, saveznici su poručili da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu na "nepovratnom putu do pune evroatlantske integracije, uključujući članstvo u NATO-u".

U deklaraciji se između ostalog navodi da je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja za alijansu i da je NATO " i dalje snažno posvećen njegovoj bezbednosti i stabilnosti".

Sastanak sa Bajdenovim savetnikom za energetiku

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je u četvrtak sa Ejmosom Hokstinom, specijalnim savetnikom za globalnu infrastrukturu, energetsku bezbednost i investicije predsednika SAD Džozefa Bajdena, saopštilo je MSP.

Kako se navodi, Đurić je istakao je da je Srbija zemlja koja želi da jača svoju energetsku nezavisnost.

Marko Đurić sa Ejmosom Hokstinom u Beloj kući, 11. jula 2024. (foto: MSP)
Marko Đurić sa Ejmosom Hokstinom u Beloj kući, 11. jula 2024. (foto: MSP)

"Jedan od stubova daljeg osnaživanja ekonomskih odnosa, prema rečima ministra, jeste jačanje saradnje u oblasti energetike, posebno ukoliko se u vidu ima sve izraženija potreba za diversifikacijom izvora snabdevanja energentima", piše u saopštenju MSP.

XS
SM
MD
LG