Linkovi

Trampov sin u Beogradu: Poslovna večera i politički govor


Fotografija sa večere u Beogradu koju je na Instagramu objavila partnerka Donalda Trampa mlađeg Kimberli Gilfojl
Fotografija sa večere u Beogradu koju je na Instagramu objavila partnerka Donalda Trampa mlađeg Kimberli Gilfojl

Najstariji sin bivšeg američkog predsednika i aktuelnog republikanskog kandidata na predstojećim izborima u SAD Donalda Trampa boravio je u Beogradu početkom nedelje. Lokalni mediji preneli su da je Donald Tramp mlađi u jednom beogradskom hotelu u strogom centru grada na poslovnoj večeri ugostio oko 50 biznismena, među kojima je bilo i poslovnih ljudi iz SAD, koji su srpskog porekla.

Američka ambasada se nije oglašavala povodom ovog događaja, a mediji su zabeležili i da među onima koji su se videli sa Trampom mlađim nije bilo predstavnika srpskih vlasti. Trampov sin održao je više politički nego poslovni govor, koji kao da je imao cilj da pridobije podršku prisutnih za pobedu njegovog oca na predstojećim izborima u SAD.

Direktorka dnevnog lista „Danas“ Aleksandra Mitić prisustvovala je skupu, a za Glas Amerike kaže da je Tramp mlađi u Beograd došao nezvanično i da je održao polusatni govor, u kojem nije previše pominjao Srbiju:

On i nije pričao toliko o nekim investicijama u Srbiji, koliko je predstavljao kako je generalno loša situacija u Americi i u svetu uopšte, kako ekonomska, tako i svi ovi silni ratovi koji se vode. I pričao je da za vreme njegovog oca nijedan rat nije započet, i da je bitno da u Americi bude stabilna ekonomska situacija, jer ako je Amerika stabilna - stabilan je ceo svet. Govorio je i tome kako je u Americi inflacija velika, a da dok je bio njegov otac bio na vlasti sve je to bilo drugačije, da Amerika nije više tako sigurna zemlja. Pomenuo je i Kamalu Haris i aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena“.

Mitić kaže i da je među okupljenim biznismenima prepoznala svega nekoliko osoba - Vojina Lazarevića, nekadašnjeg vlasnika „Rudnap“ grupe, koju je kasnije prodao Al Dahri, kao i Slavka Carića, bivšeg predsednika Izvršnog odbora Erste banke i člana Nadzornog odbora u valjaonici bakra Sevojno.

Većinu gostiju na večeri kod Donalda Trampa mlađeg nije prepoznala. Posle njegovog obraćanja, veče je više bilo kao neko druženje gde je svako mogao da stane i malo popriča sa njim, kaže Mitić i naglašava da je Tramp mlađi prilično pristupačan:

Neki su pozdravljali to što je došao, da treba se nastavi dobra saradnja Srbije i Amerike. Pitali su ga čak da li ima u planu da podiže Tramp kulu i kod nas, na šta se on nasmejao. Rekao je da ne, ali i da se nikad se ne zna“.

Donald Tramp mlađi tokom obraćanja zvanicama na skupu u Beogradu, 23. septembra 2024.
Donald Tramp mlađi tokom obraćanja zvanicama na skupu u Beogradu, 23. septembra 2024.

Prema istim informacijama, Tramp mlađi je posle Beograda otišao za Bukurešt, gde je organizovan sličan događaj. O toj poslovnoj večeri pišu i rumunski mediji.

Donald Tramp mlađi je izvršni potpredsednik Tramp organizacije, kompanije kojom upravlja zajedno sa svojim mlađim bratom Erikom Trampom.

Tramp mlađi je učestvovao u predsedničkoj kampanji svog oca 2016. godine, a bio je aktivan i u kampanji 2020.

Saslušavan je pred Senatom u vezi sa istragom navodne umešanosti Rusije u predsedničke izbore 2016. godine, a 2023. bio je svedok na suđenju u vezi sa finansijskim malverzacijama Tramp organizacije, koja je, prema optužbama, preuveličala svoje bogatstvo i falsifikovala poslovnu evidenciju.

XS
SM
MD
LG