Linkovi

Republikanci se okupljaju da nominuju Trampa, šta se još očekuje na konvenciji?


Nalepnice sa natpisima podrške Trampu uoči Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju, 12. jul 2024. (AP /Alex Brandon)
Nalepnice sa natpisima podrške Trampu uoči Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju, 12. jul 2024. (AP /Alex Brandon)

Republikanska nacionalna konvencija počinje u ponedeljak u Milvokiju, Viskonsinu i očekuje se da Donald Tramp bude zvanično proglašen za predsedničkog kandidata. Ali, ova konvencija se razlikuje od prethodnih na kojima je Tramp nominovan, i to ne zbog subotnjeg atentata na bivšeg predsednika.

Američka tajna služba saopštila je da bezbednosni planovi - na kojima se radi više od godinu dana - ostaju isti nakon subotnje pucnjave u kojoj je Tramp pogođen metkom u uho, dok je jedna osoba u publici smrtno stradala, a dvoje teško povređeno, što je izazvalo široke pozive da se dodatno procene mere bezbednosti.

Aktivisti koji se okupljaju u Milvokiju kažu da pokušaj ubistva Donalda Trampa neće uticati na njihove dugogodišnje planove da ove nedelje demonstriraju ispred mesta kongresa.

Stranka stoji iza Trampa

Na konvencijama 2016. i 2020. Tramp nije bio favorit i suočavao se sa brojnim kritikama unutar partije. Ovoga puta, međutim, stranka stoji iza njega, dok su demokrate u previranju zbog pitanja kapaciteta Džoa Bajdena da izdrži još jedan mandat.

Tokom četiri dana u Milvokiju, republikanci će prolaziti kroz uobičajenu proceduru - skoro 2.400 delegata treba da odobri platformu i formalni glasački listić na kojem će se nalaziti ime Trampa i njegovog potpredsednika. Republikanci očekuju trijumfalni momenat.

"Političko okruženje nije samo sjajno za Donalda Trampa, već sve republikance koji se kandiduju za Senat, Predstavnički dom, guvernerska mesta", kaže Henri Barbur, uticajni član Republikanskog nacionalnog komiteta.

Ima li onih koji se protive Trampu?

Tramp je eliminisao protivnike i preuzeo stranku. Glasači dobijaju pozive da doniraju novac sa natpisom "Trampov nacionalni komitet", odštampanim preko adrese Republikanskog nacionalnog komiteta na Kapitol hilu.

Niki Hejli, nekadašnja rivalka Trampa, neće govoriti na konvenciji, ali hoće guverner Floride Ron Desantis koji je takođe bio njegov protivkandidat.

Tramp je u ofanzivi protiv Bajdena i veruje u slogan svoje kampanje da će "predsednik Donald Tramp doneti novo zlatno doba za Ameriku".

Ko će biti Trampov potpredsednik?

Tramp još nije otkrio ko će biti njegov kandidat za potpredsednika. Imena koja su najviše pominjana su guverner Severne Dakote Dag Burgum, senator sa Floride Marko Rubio i senator iz Ohaja Džej Di Vens.

Tramp je nagovestio da bi voleo da sačeka sa objavom do početka konvencije, ali i priznaje da ta ideja frustrira njegove saradnike koji bi želeli da objave ranije.

Sva trojica kandidata bi trebalo da se obrate delegatima tokom konvencije.

Hoće li se Tramp obratiti umerenom delu svoje baze?

Konvencije uglavnom služe kako bi se dodatno motivisali oni najverniji glasači. Ali, takođe privlače i mnoge gledaoce na televiziji i onlajn prenosima - među kojima je šire biračko telo.

Trampova kampanja je otkrila da će njegove poruke biti usmerene ka obe publike, sa zajedničkom temom "Učinimo Ameriku ponovo velikom" (MAGA).

Tema prvog dana konvencije će biti ekonomija, a Tramp je otkrio da će govoriti o tarifama i podsticanju proizvodnje nafte i gasa, koja je već dostigla rekord pod Bajdenovom administracijom. On kaže da će njegov plan za deportaciju miliona imigranata koji su ilegalno u SAD doprineti smanjenju inflacije, koja je već pala za vreme aktuelne administracije.

U utorak će teme biti imigracija i kriminal. Tramp i republikanci veruju da je situacija na granici među njihovim najjačim argumentima. Na konvenciju su, kao govornike, pozvali porodice žrtava zločina koje su počinili ilegalni imigranti - što je deo strategije da se povećanje kriminala objasni lošom politikom upravljanja granicom.

Sreda će biti posvećena temama nacionalne bezbednosti. Delegati i publika će čuti argumente da je Bajden slab i neuspešan vrhovni komandant i šef države. Trećeg dana konvencije se prisutnima obično obrate i predsednički kandidati, a četvrti dan će kulminirati Trampovim govorom i temom "Učinimo još jednom Ameriku velikom".

Da li će se Tramp fokusirati na Bajdena ili na laži o izborima?

Glavna stvar za mnoge posmatrače biće Trampove poruke u govoru posle nominacije.

U Klivlendu 2016. godine, govorio je o mračnoj viziji američkog života i insistirao da "samo on može to da popravi". Populističke poruke su imale uticaja na njegove sigurne glasače, ali nije sigurno da su pomogle i da proširi svoje biračko telo.

Republikanci u stranci žele da Tramp iskoristi to što se Bajden posle debate bori sa time da li ostaje kandidat. To znači da se očekuje zapaljiva retorika i moguće ponavljanje laži o izborima 2020.

"Mora da izbegne politku podela", kaže Barbur, što bi značilo da će Tramp može da zauzme i netipičan pristup.

Kakve će biti poruke o abortusu?

Ako bude značajnog neslaganja - to može biti zbog odredbe platforme u kojoj se navodi da politiku abortusa treba prepustiti saveznim državama. To je ono što Tramp želi dve godine nakon što je konzervativna većina u Vrhovnom sudu SAD, kojoj je pomogao da se učvrsti, poništila presedan uspostavljanja federalnog prava na usluge abortusa.

Aktivisti koji se protive abortusu, među kojima i Majk Pens, bivši potpredsednik SAD - žele da republikanci uvedu federalne restrikcije na abortus.

Tramp ima dovoljno podrške da ratifikuje svoju platrofmu, ali bi javno sporenje oko toga moglo da potvrdi tezu demokrata da republikanci zapravo žele da zabrane abortus na nivou celih SAD, što je, kako tvrde, deo ekstremne stragtegije buduće Trampove administracije po mnogim pitanjima.

Kakvu će ulogu imati Melanija i ostali članovi porodice?

Članovi porodice Tramp bi mogli da se obrate na konvenciji. Donald Tramp mlađi je najveći branilac svog oca u poslednje vreme u javnosti. Ćerka Ivanka je mnogo manje pristuna u javnosti otkako je napustila svoju funkciju u Beloj kući.

Očekuje se da se bivša prva dama Melanija Tramp pojavi u Milvokiju, ali još se ne zna da li će se obratiti. Primetno je njeno odsustvo iz kampanje, što je veliki kontrast u odnosu na Džil Bajden.

Hoće li biti protesta?

Aktivisti su poručili da subotnja pucnjava neće omesti njihove planove da organizuu proteste.

Koalicija Marš na RNC, koju su uglavnom čine lokalne grupe, planirala je da protestuje zbog pristupa pravima na abortus, prava imigranata i protiv rata u Gazi, između ostalog.

"Pucnjava nema nikakve veze sa nama", rekao je Omar Flores, portparol koalicije, govoreći o subotnjim večernjim pucnjevima na Trampa tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji. "Nastavićemo sa maršom kako smo planirali".

Grupe koje budu protestovale neće moći da priđu areni u kojoj se održava konvencija, ali prići će dovoljno blizu da dobiju neku medijsku pažnju.

Organizacija Principles First koja sebe opisuje kako prodemokratski nacionalni pokret i čiji su članovi anti-trampovski konzervatici, održaće protest u sredu, a govoriće i bivši šef republikanaca Majkl Stil.

Demokratski nacionalni komitet će takođe imati neke događaje u Milvokiju - poput pres konferencija i direktne komunikacije sa biračima koji u tom gradu glasaju za demokrate. Plan je da istaknu Bajdenova postignuća u ekonomiji i njegovo zalaganje za demokratiju i međunarodna savezništva, nasuprot Trampovoj kritici NATO-a, hvaljenju autoritarnih lidera i najavi da će biti "diktator od prvog dana!".

Još neke demokratske organizacije poput United We Dream Action i America’s Voice idu korak dalje i zakupile su bilborde u blizini arene u Milvokiju sa kojih pozivaju birače da odbace "Trampovu fašističku agendu".

XS
SM
MD
LG