Linkovi

Aktivista Andrej Gnjot traži podršku u borbi protiv izručenja Belorusiji


Andrej Gnjot, beloruski novinar i aktivista (Foto: lična arhiva)
Andrej Gnjot, beloruski novinar i aktivista (Foto: lična arhiva)

Iako je protiv beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota Interpol 25. juna ukinuo crvenu poternicu, on se i dalje nalazi u kućnom pritvoru u Beogradu i čeka odluku o svom izručenju Belorusiji.

Gnjot za Glas Amerike kaže da je Generalni sekretarijat Interpola 25. juna 2024. obavestio predstavnike Evropske unije (EU) u Srbiji da je crvena poternica protiv njega ukinuta i da su podaci o njemu izbrisani zbog kršenja članova 2. i 3. Ustava Interpola čime je, kako je naveo - ta organizacija indirektno priznala da je poternica podignuta iz političkih razloga, jer se navedeni članovi Ustava odnose na slučajeve političke represije.

Uprkos ovakvom razvoju događaja, Gnjot ostaje u kućnom pritvoru jer je proces izručenja Belorusiji još u toku.

Iako su predstavnici EU navodno obavestili srpsku vladu i pravosuđe o ukidanju crvene poternice, to nije dovelo do njegovog puštanja na slobodu.

Gnjot objašnjava da Srbija to opravdava pozivanjem na bilateralne odnose sa Belorusijom, a ne sa Interpolom.

Andrej Gnjot o svom zatočeništvu u Srbiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Viši sud u Beogradu, doneo je rešenje kojim se odobrava njegovo izručenje Belorusiji, iako odluka još nije pravosnažna.

Apelacioni sud u Beogradu, kao poslednju mogućnost da zaustavi njegovo izručenje, zakazao je ročište o njegovom slučaju za 27. avgust 2024. godine.

Ročište će biti javno i otvoreno.

"To neće biti običan dan, već poslednja prilika da se moj glas čuje. Izručenje u Belorusiju, gde me čekaju mučenje i smrt, mora biti sprečeno. Svakog dana smo se borili za moju slobodu, i sada je jasno da su samo zajednički napori uz politički i medijski pritisak uspeli da pomere moj slučaj s mrtve tačke", naveo je Gnjot na Instagramu.

"Pozivam sve koji me poznaju da dođu da me podrže, jer jedino pritisak naroda i medija mogu da mi pomognu", dodao je u razgovoru za Glas Amerike.

Gnjot (42) je uhapšen 30. oktobra 2023. godine na beogradskom aerodromu prilikom pokušaja da uđe u Srbiju, po crvenoj poternici Interpola koju je za njim izdao Lukašenkov režim, navodno zbog utaje poreza od oko 300.000 evra, za šta Gnjotov pravni tim tvrdi da je neosnovana i politička motivisana optužba.

On tvrdi da nije znao da se protiv njega u Belorusiji vodi postupak, da nikakav dokument s tim u vezi iz Belorusije nije dobio, a iz Beogada je nameravao da se vrati na Tajland. Međutim, završio je u pritvoru u glavnom gradu Srbije.

Iako se formalno tereti za utaju poreza, Gnjot veruje da su razlozi za njegov tretman od strane Belorusije druge prirode i da imaju veze sa kritikom režima Aleksandra Lukašenka.

U Centralnom zatvoru u Beogradu proveo je sedam meseci pre nego što je 5. juna 2024. prebačen u kućni pritvor.

XS
SM
MD
LG