Linkovi

Završeno svedočenje maloletnika zbog masovnog ubistva u Ribnikaru


Okupljanje roditelja ispred OOŠ "Vladislav Ribnikar" nakon ubistva devet učenika i čuvara škole
Okupljanje roditelja ispred OOŠ "Vladislav Ribnikar" nakon ubistva devet učenika i čuvara škole

U Beogradu je u četvrtak završeno svedočenje maloletnog K.K. koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine, u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja. Nastavak suđenja je zakazan za 1. novembar i sledeće ročište biće održano u Palati pravde izvođenjem pisanih dokaza.

Današnje ročište održano je u Specijalnom sudu, a prema pisanju medija maloletni K.K. nije dobio status posebno osetljivog svedoka, kako su njegovi branioci zahtevali.

U ovom predmetu sudi se roditeljima dečaka – Vladimiru i Miljani Kecmanović, kao i instruktoru streljane Nemanji Marinkoviću, koji je optužen za krivično delo davanje lažnog iskaza

Maloletni K.K. je odgovarao na pitanja članova porodica stradalih, kao i na pitanja svojih roditelja, koji su to na prethodnom ročištu zatražili od sudije. Prethodno su maloletnika 8. oktobra ispitivali tužilaštvo i punomoćnici, a postavljanje pitanja su počeli i oštećeni.

Punomoćnik porodica oštećenih, advokat Ognjen Božović, nakon završetka ročišta je izjavio da je njegov utisak da je suđenje bilo dosta emotivno i da „smo dobili odgovore na brojna pitanja“.

Mislim da je pred nas stavljena jedna slagalica koja treba da se uz pomoć tužilaštva, suda, ali možda i zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite složi kako bismo došli do razrešenja onih glavnih pitanja koja muče srpsko društvo u pogledu 3. maja, tj. zašto i kako se ovo dogodilo, šta je time želelo da se postigne i verujem da će ovo danas što smo čuli biti jedan važan korak ka tome“, rekao je Božović i ocenio da je današnji iskaz značajan za sam krivični postupak:

Ulazimo u jednu završnu fazu saslušanja svedoka, nakon čega ćemo videti dalje kako će se materijalni dokazi izvoditi i koliko će ovo još trajati“, rekao je još Božović.

Sa druge strane advokatica Irina Borović, braniteljka Miljane Kecmanović, posle današnjeg ročišta je istakla da je sigurno da uzrok ovog zločina ne leži u porodici maloletnog dečaka koji je zločin izvršio.

Definitivno ni na današnjem glavnom pretresu nismo mogli da utvrđujemo činjenice koje se tiču krivične odgovornosti okrivljenih, već neke druge činjenice koje su bile važne oštećenim porodicama da razumeju pozadinu ovog strašnog zločina. To je nama potpuno razumljivo i mi smo se iz tih razloga saglasili da oštećene porodice na takav način postavljaju pitanja i da sebi daju možda neke odgovore za kojima su tragale“, izjavila je advokatica Borović.

Po njenom mišljenju, uzroci zloćina leže u brojnim faktorima koji se moraju sveukupno sagledavati:

Leži u činjenici da se radi o dečaku koji je u jednom ranom adolescentskom dobu, u vreme zločina bio, i u mnogim faktorima koji su zaista za psihijatre, psihologe na ovom predmetu, da iznedre neke zaključke koje nam mogu biti od značaja. Žao mi je što se nakon prethodnog suđenja u medijima stvorila slika da je jedan roditelj koji nastoji da bude podrška svom detetu i koji želi da dete, koje je možda nekoliko meseci imalo problema u školi, satanizovan i prikazan kao loš roditelj i stvarno mislim da je to jedna vrlo loša poruka društvu i mladima, adolescentima u ovakvoj teškoj situaciji“, rekla je Borović.

Maloletni K. K. je hicima iz pištolja ubio devet svojih vršnjaka i čuvara škole. Takođe je ranio pet učenika i nastavnicu, a odmah nakon pucnjave je uhapšen.

On je pištolje kojima je izvršio ubistvo uzeo iz stana svog oca, a uz sebe je imao i četiri Molotovljeva koktela. K.K. je imao spisak dece koje je želeo da likvidira, a motiv ovog zločina još nije utvrđen.

XS
SM
MD
LG