Linkovi

Aleksandar Jovanović Ćuta: SNS je odgovorna za to što je Srbija postala „ekološka crna rupa“


Izložba o uništavanju prirode u Srbiji koju su u holu parlamenta prikazali poslanici Ekološkog ustanka (foto: FoNet)
Izložba o uništavanju prirode u Srbiji koju su u holu parlamenta prikazali poslanici Ekološkog ustanka (foto: FoNet)

Osim što je praktično glavna tema vanredne sednice Skupštine iako nije na dnevnom redu zasedanja, iskopavanje litijuma u Srbiji u ponedeljak je bilo tema mini izložbe koju su u holu parlamenta priredili poslanici Ekološkog ustanka.

Tokom konferencije za novinare u Narodnoj skupštini, oni su prikazali fotografije različitih delova Srbije koje, kako su istakli, svedoče o uništavanju prirode tokom dvanestogodišnje vladavine Srpske napredne stranke (SNS).

Tom prilikom, jedan od lidera Ekološkog ustanka i poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Jovanović Ćuta je pozvao građane da u ponedeljak uveče izađu na proteste koji se održavaju protiv iskopavanja litijuma i da, kako je rekao – preplave ulice Srbije.

Plan je da se Srbija preore, tako što će se izgraditi više od 40 novih rudnika“, rekao je Jovanović i dodao da nije samo u pitanju litijum, već i nikl, zlato i drugi elementi:

I nemojte da sumnjate, sutra će vam doći ispred vrata da kopaju. Jednog dana će doći svakome u dvorište i reći – ovde ispod vaše zemlje nalazi se neko prirodno bogatstvo, koje je zapravo naše, ili nekog Rio Tinta, koje smo obećali. Ti ćeš da se seliš, a ovde će biti rudnik. Eto, to čeka gomilu domaćinstava u ovoj zemlji. Znači, jednom rečju – nestanak“.

Izložba o uništavanju prirode u Srbiji koju su u holu parlamenta prikazali poslanici Ekološkog ustanka (foto: FoNet)
Izložba o uništavanju prirode u Srbiji koju su u holu parlamenta prikazali poslanici Ekološkog ustanka (foto: FoNet)

Takođe, onima koji veruju da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispuniti ekološke standarde kada je u pitanju kompanija Rio tinto, Jovanović je poručio da treba da pogledaju izložene fotografije koje prikazuju teška krivična dela:

Srbija je tempirana ekološka bomba, plan je da se Srbija preore tako što će se da se otvori preko 40 rudnika, jednog dana će svakom doći u dvorište“, rekao je Jovanović i okrivio SNS da je odgovorna za to što je Srbija postala "ekološka crna rupa".

On je rekao i da je, nakon što je vlast u Srbiji dala kompaniji Ziđin zemljište u vlastištvo, to postala „najzapadnija kineska provincija“. A na pitanje da li postoji institucijalno rešenje ekoloških problema koji bi mogli da nastanu otvaranjem novih rudnika, Jovanović je rekao da je on u prošlom sazivu Skupštine, kao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine, pozivao poslanike da razgovaraju na tu temu, ali da niko od poslanika vlasti nije želeo da dođe.

"Ovde će biti opšta pobuna, ovo su dokazi koji ne zastarevaju, ova suva korita reka, to ne mogu da sakriju", rekao je Jovanović i pozvao sadašnjeg predsednika Odbora za ekologiju Milimira Vujadinovića da prokomentariše fotografije koje su doneli poslanici Ekološkog ustanka.

Po podacima koje je izneo Jovanović više od sto reka u Srbiji je gurnuto u cevi, na desetine hektara šuma je iskasapljkeno i to su, kako je naglasio, ekološki zločini koji ne zastarevaju i za koje će krivci odgovarati kada se u Srbiji promeni vlast.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović izjavila je da su na svim mestima prikazanim na fotografijama bili i da su ih građani tamo zvali jer ih je vlast dovela u takvu situaciju.

Ona je istakla da oni neće dozvoliti održavanja referenduma o iskopavanju litijuma, kao i javne rasprave u Skupštini, rekavši da je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) dala najbolju definiciju tog problema.

Nestorović je istakla i da je u slučaju iskopavanja litijuma jedino važno mišljenje struke i nauke.

XS
SM
MD
LG