Linkovi

Zeleno-levi front traži posebnu sednicu parlamenta o litijumu


Protest u Valjevu protiv iskopavanja litijuma (Foto: FoNet/Đorđe Plavšić)
Protest u Valjevu protiv iskopavanja litijuma (Foto: FoNet/Đorđe Plavšić)

Zeleno-levi front (ZLF) zatražio je održavanje posebne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo i odlučivalo o Narodnoj inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, koju je potpisalo više od 38 hiljada građana, među njima i mnogobrojni stručnjaci, akademici i profesori.

Kako ističu u ZLF "režim je na najbrutalniji način ukrao i sakrio inicijativu sprečavajući održavanje sednice", zbog čega je ZLF podneo krivične prijave protiv odgovornih za kršenje zakona.

"U trenutku kada se naša rudna bogatstva rasprodaju pod izuzetno nepovoljnim uslovima, uz minimalnu rudnu rentu, bez ikakvog razmišljanja o rizicima po stanovništvo i štetu koju će napraviti životnoj sredini, u državi u kojoj se ne poštuju zakoni, neophodno je na svim mestima suprotstaviti se ovakvim projektima", navodi se u saopštenju.

Uz isticanje da najnovija istraživanja javnog mnenja pokazuju da građani Srbije većinski ne podržavaju projekte Rio Tinta, ZLF smatra da je to razlog zbog koga se vlast u Srbiji plaši da se u parlamentu i uz direktan prenos na kanalima RTS-a raspravlja o zabrani iskopavanja litijuma.

"Građani Srbije su opravdano zabrinuti za poštovanje ekoloških standarda u ovako visokorizičnom procesu iskopavanja rude litijuma, ali veliko nepoverenje stvara i činjenica da su institucije, koje bi trebalo da brane javne interese, pod potpunom kontrolom Srpske napredne stranke", zaključuje se u saopštenju ZLF.

Litijum - tema broj jedan u Srbiji

Poslednjih dana i nedelja litijum je glavna tema u Srbiji i u ponedeljak je tim povodom u Valjevu održan veliki protest protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, sa kojeg je upućen još jedan zahtev da se zabrani rudarenje litijuma.

Sa bine se okupljenima obratio reditelj Zoran Đorđević, koji živi u Brazilu, koji je rekao da Valjevo mora da zna ko to obećava i prodaje srpsku zemlju i da je očigledno reč o mutnim radnjama:

„Ja ovde ne želim rudnik, znam šta znači imati rudnik pored grada, video sam to, ne moramo ići u Boliviju ili Peru, već znam kako to izgleda", rekao je Đorđević i poručio da ne želi da prodaje svoju dedovinu.

Protest u Valjevu protiv iskopavanja litijuma u Srbiji (Foto: FoNet/Vukašin Vuković)
Protest u Valjevu protiv iskopavanja litijuma u Srbiji (Foto: FoNet/Vukašin Vuković)

Na skupu je govorila i studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta Sofija Janevska koja je istakla da je neophodno napraviti razliku između golog opstanka, pukog preživljavanja i života.

Posle protesta na centralnom gradskom trgu okupljeni su kreuli ka gradskom hramu kako bi poslali poruku valjevskom vladiki i postavili pitanje da li mogu da očekuju podršku SPC.

Povodom protesta u Valjevu oglasila se i kompanija Rio Tinto, koja u saopštenju ističe da su na skupu plasirani i lažni navodi i pozivani građani da se ujedine protiv rudarenja u okolini Valjeva.

„Jadar je jedini litijumski projekat koji kompanija Rio Tinto razvija u Srbiji i nema planova za razvoj bilo kog drugog litijumskog projekta na teritoriji Republike Srbije“, navodi se u saopštenju i naglašava da su od 2010. do 2015. godine vršena istraživanja na teritoriji opštine Valjevo koja su pokazala da se utvrđeni geološki potencijal ne uklapa u poslovne planove kompanije.

Poslanici ne raspravljaju, ali pitaju o litijumu

Na danas započetoj sednici Skupštine Srbije iskopavanje litijuma nije među 60 tačaka dnevnog reda, ali su zato poslanici postavili niz poslaničkih pitanja o litijumu pre zvaničnog početka zasedanja parlamenta.

Poslanici opozicije su tražili da im nadležni odgovore o narodnoj inicijativi za zabranu rudarenja, koju ju je potpisalo 38.000 građana, a zadržana je u nadležnim službama parlamenta.

Poslanik Ekološkog ustanka Goran Petković tražio je da Ustavni sud odgovori zašto još nije rešio ocenu ustavnosti plana o projektu "Jadar" iz 2020. godine ili ustavnost zakona o planiranju i izgradnji.

Poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić zatražila je odgovor na pitanje da li za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednicu parlamenta Anu Brnabić i premijera Miloša Vučevića važi član Ustava Srbije da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu. Rakić je ponovila zahtev za održavanje posebne sednice o litijumu.

Robert Kozma iz Zeleno levog fronta upirtao je Brnabić kada planira da postupi po zakonu i na dnevni red stavi narodnu inicijativu, što je trebalo da se uradi najkasnije šest meseci posle predaje peticije.

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić pitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pošto je 2021. rekao da će pitati narod o projektu "Jadar", kada je to pitao i sa kim je doneo odluke.

XS
SM
MD
LG