Linkovi

Srđan Cvijić: Izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine je mešanje u unutrašnje stvari druge države


Srđan Cvijić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (Foto: VOA)
Srđan Cvijić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (Foto: VOA)

Ministarstvo spoljnih poslova Kine izašlo je 9. avgusta sa svojim izveštajem o tome koga i kako finansira američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) i na spisku se, pored drugih država, na nekoliko mesta pominje i Srbija.

Posmatrajući događaje i države u svetu kroz prizmu svojih interesa, kineski izveštaj procenjuje da se NED mešao u izborni proces u Srbiji, da je navijao za proameričke opozicione kandidate, kao i da su grupe za ljudska prava koje je sponzorisao NED i proameričke opozicione organizacije - organizovale masovne demonstracije tražeći ostavku srpske vlade.

U ovom kineskom dokumentu se u odeljku „Korišćenje ’akademskih aktivnosti’ kao ogrtača za smetnje i infiltraciju“ konkretno pominje da NED podržava Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), kao organizaciju koja podržava proteste prozapadnih demonstracija i kritikuje spoljnu politiku Srbije.

Kao član BCBP-a Srđan Cvijić, na prvom mestu ističe da nevladine organizacije u Srbiji ne kriju izvore finansiranja i da BCBP, kao i mnoge druge nevladine organizacije, imaju prilično javno istaknute podatke o svojim donatorima:

Dosta je da odete na sajt nevladinih organizacija, recimo na našem i možete da vidite ko nas sve finansira i tačno za šta. Nema tu nekih tajni, nekih tobož subverzivnih delatnosti, sve je nekako u okviru zakona i ustavnog poretka demokratskih društava“, kaže Cvijić u razgovoru za Glas Amerike.

Prema njegovom mišljenju, ovakav izveštaj kineskog Ministarstva spoljnih poslova predstavlja mešanje jedne strane države u unutrašnja pitanja Republike Srbije i očekivao je da ovdašnja vlast stane u odbranu svojih građana i organizacija koje sasvim legalno rade po ustavu i zakonima ove zemlje.

Tu se spominje da mi kritikujemo spoljnu politiku Srbije. Kritikujemo - to je naše ustavno pravo, hoćemo da ona bude bolja i više u interesu građana. I ne vidimo kako je to stvar neke strane države da to komentariše i kritikuje. Ali to je na ovdašnjim vlastima da pokažu da li su suvereni ili nisu. Ili su nečiji vazali“, kaže još Cvijić.

Na pitanje zbog čega se BCBP našao u izveštaju kineskog ministarstva spoljnih poslova, Cvijić odgovara da ne zna, da to između ostalog može da bude i izveštaj BCBP-a iz 2022. godine u kojem su istraživane kineske investicije na istoku Srbije:

To je njihova odluka bila da nas stave u taj komunike. Nema tu ništa sporno, samo eto očekivali smo da kada se neka država, koja ima određeni pravni sistem koji nije demokratski, meša u unutrašnja pitanja naše države, da naša država reaguje umesto svojih građana, da ne moramo mi. Izuzetno je nepristojno da se na takav način zloupotrebljava gostoprimstvo Republike Srbije tako što se meša u unutrašnje stvari na jedan tako flagrantan način“, ističe sagovornik Glasa Amerike.

Ono što njega i mnoge predstavnike nevladinih organizacije čudi je da se o radu brojnih nevladinih organizacija govori u mnogim provladinim medijima i da se u njima vidi jasan "spin" da Zapad navodno stoji iza protesta širom Srbije protiv rudnika litijuma.

I osim tog „pritiska spolja“ može se osetiti i unutrašnji pritisak, s obzirom da je poslednjih nedelja uhapšeno oko 50 ekoloških aktivista kojima se na teret stavljaju, kako kaže Cvijić, "staljinističke, izmišljene optužbe za nekakvo tobož rušenje ustavnog poretka":

Mi doživljavamo praktično već od 24. decembra, od protesta protiv krađe izbora jednu ubrzanu autoritarizaciju društva, represija se pojačava i mi tu imamo istu matricu, iste postupke, a namera je da se građani zastraše, da se ovim propagandnim kampanjama zbune i da se odvrate od protesta protiv, sad konkretno - rudnika litijuma“, kaže Srđan Cvijić u razgovoru za Glas Amerike. On smatra da u Srbiji odavno ne postoji sloboda štampe, a dodaje da im se sada preti da će ostati i bez prava na slobodu okupljanja.

XS
SM
MD
LG