Linkovi

Vlada Srbije odobrila kretanje vozilima sa kosovskim tablicama


Petar Petković, direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju (Foto: VOA)
Petar Petković, direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju (Foto: VOA)

Vlada Srbije donela je odluku kojom je se navodi da je “omogućila slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova, što je bila njena obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011”, potvrdio je Petar Petković, direktor Kancelarije tehničke Vlade Srbije za Kosovo.

Odluka koja stupa na snagu 1. januara, u praksi znači da će vozila sa kosovskim tablicama (RSK) moći nesmetano da se kreću na teritoriji Srbije.

Petković je u izjavi na konferenciji za novinare istakao da je deo odluke i disklejmer kojim se jasno ističe da to ne znači priznavanje Кosova, niti se može tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Petković je rekao da će na svim administrativnim ali i , kako se izrazio, graničnim prelazima biti postavljen disklejmer.

"Omogućili smo slobodu kretanja za sva vozila sa prostora KiM. To će biti dodanti impuls ne samo za ’Otvoreni Balkan’, nego će olakšati živote Srbima na KiM, jer oni najviše koriste administrativne prelaze. Njima smo zapravo pomogli da mogu normalno da se kreću i žive, jer je sloboda kretanja neophodna. Za razliku od Kurtija koji slobodu kretanja gazi, kao što svakodnevno gazi i prava Srba na KiM“, rekao je Petković.

Dodao je da nije tajna da 99 odsto Srba koristi RKS tablice, jer je to jedini način da opstanu i da se kreću, da mogu da žive.

"Koristi ih i monaštvo i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske da bi došli do svojih svetinja i vernika. Važno je da to istaknem zbog svih dušebrižnika koji će napasti ovu odluku, a nemaju zbog čega, jer je ona rezultat njihovog dogovora“, ocenio je Petković.

On je istakao da registarske tablice ne predstavljaju nikakav simbol državnosti i suvereniteta i u tom smislu ukazao da u svetu postoje brojni primeri da u jednoj državi postoje različite tablice, kao što je Italija, koja u različitim regijama ima različite tablice, ili Kina, gde Hongkong ima svoje tablice.

"Ovom odlukom nismo prešli naše crvene linije", naglasio je direktor Kancelarije tehničke Vlade Srbije za Kosovo.

Pitanje registarskih tablica je na Severu Kosova samo u poslednjih godinu i po dana izazvalo brojne krize. Jula 2022. postavljne su barikade zbog toga, zatim je smenjen direktor policije za region sever Nenad Đurić koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji, nakon čega su Srbi na severu napustili kosovske institucije.

U tom periodu bilo je i paljenja automobila pojedinim vlasnicima koji su izvršili preregistraciju na RKS. Rok za preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske RKS tablice na severu Kosova istekao je 1. decembra.

Za razliku od severa Kosova gde vozila sa registarskim oznakama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije, na severu Kosova mogu da se voze za sada još samo jedan dan u mestima južno od Ibra vozila sa tim registarskim oznakama ne kreću se još od 2011. godine kad je u Briselu postignut Sporazum o slobodi kretanja između Beograda i Prištine.

U jednoj od tačaka tog sporazuma piše da će “svi vlasnici vozila sa prebivalištem na Kosovu koristiti RKS ili KS registarske tablice i da će ih izdavati nadležni organi na Kosovu”.

Međutim, pozivajući se na dogovore iz Brisela, Priština je septembra 2021. prestala da izdaje KS registarske tablice i od tada Vlada Kosova, kao jedine legalne registarske tablice za vozila, tretira one koje imaju oznaku RKS.

XS
SM
MD
LG