Linkovi

Andrić Rakić: Srpska lista izgubila kredibilitet na Kosovu


Tribina o životu dva naroda na Kosovu (foto: Medija centar Beograd)
Tribina o životu dva naroda na Kosovu (foto: Medija centar Beograd)

Na Kosovu su jako loši međuetnički odnosi jer ono što se dešava na političkom nivou neminovno se preliva i na međuljudske odnose, istakla je u ponedeljak menadžerka NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice Milica Andrić Rakić.

Na tribini održanoj u Medija centru u Beogradu, u okviru podkasta Gravitacija, ona je govoreći o stanju na Kosovu izjavila da iznova rastu tenzije zbog načina i redosleda na koji se stvari događaju.

Dešavaju se koraci koji bi trebalo da se dogode nakon formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), samo što se sada dešavaju pre ZSO, što znači da ove institucije koje se zatvaraju od strane Prištine nemaju alternativu. Dakle, sa jedne strane zatvarate srpske institucije, sa druge strane pružate alternativu kosovskom sistemu – ni ZSO, a ni običnu kosovsku instituciju. Jer to se čak ne vidi ni u budžetskim planiranjima, ni na nivou Kosova, ni na nivou lokalnih samouprava u kosovskim sistemu”, rekla je Andrić Rakić i dodala da u ovom trenutku ne postoji plan za integraciju 30 hiljada radnika srpskih institucija na Kosovu, koliko ih sada ima.

Dakle, prekidate im dotok novca iz Srbije, a ne nudite alternativu. I to jeste trenutno deluje zastrašujuće”, kaže Milica Andrić Rakić.

Kako je još rekla, Priština ili ne razume kako funkcioniše srpska zajednica na Kosovu ili razume i pokušava da udara na njih na ekonomski način. Kako je objasnila, guverner Centralne banke Kosova šalje Srbima poruku da je rešenje za novonastalu situaciju sa dinarima vrlo jednostavno i da oni samo treba da otvore račune u kosovskim bankama.

Po njenim rečima guverner Centralne banke Kosova ne razume da srpske institucije na Kosovu ne mogu da otvore račune u kosovskim bankama, jer Kosovo takve institucije smatra ilegalnim.

Imamo gomilu problema koji nisu rešeni još od 2011. godine, a koji se tiču pristupa vozačkim dozvolama, pristupa ličnim dokumentima. I dalje imamo ljude – Srbe, ali i Rome i druge manjine, koji ne mogu da dobiju na primer kosovsku ličnu kartu. Kada nemate kosovsku ličnu kartu vi ne možete da otvorite taj bankovni račun, niti da uzmete vozačku dozvolu. To se sve problemi koji se stavljaju na stranu i koji zaista faktički sprečavaju integraciju Srba u kosovski sistem, dok sa druge strane iz Prištine imamo poruke da se Srbija ta koja sprečava to”, izjavila je Andrić Rakić i naglasila da postoji postoji opšti osećaj u srpskoj zajednici na Kosovu da Srbija može mnogo toga da uradi, ali i da bira da ne uradi zbog konstantne poruke koju šalje da je Beograd za mir i stabilnost, da je garant stabilnosti u regionu i da želi ekonomski napredak.

Kako je istakla govoreći na panelu, kosovski Srbi nisu napustili prištinske institucije zbog registarskih tablica, već zbog niza događaja koji su kulminirali tablicama, kao i da je čašu prelilo prisusustvo Kosovske policije na severu Kosova.

"Kada se gleda iz Beograda dosta se pojednostavljuje koliko je srpska zajednica na Kosovu frustrirana i koliko ta zajednica ipak ima nekog uticaja na vlast u Beogradu", rekla je Andrić Rakić.

Po njenom mišljenju najveći problem Srba na Kosovu je u tome što su njihovi politički lideri izgubili kredibiliteti i što se nakon ubistva Olivera Ivanovića ne shvata ozbiljno ništa od onog što iznese Srpska lista – ni u Beogradu, ni u Prištini, ni u međunarodnoj zajednici. Istovremeno, predstavnici Srpske liste se slabo vide na terenu i ne odaju utisak pouzdanih ljudi koji znaju šta rade.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je izneo mišljenje da je Srpska lista na Kosovu i napravljena da bi uspostavila monopol nad Srbima i podsetio da je Srpska lista imala slogan i mantru "Danas glasate Srpsku, sutra pravimo Srpsku" jer je obećala Republiku Srpsku na Kosovu.

To je bila laž i megalomanija data biračima, podržana infrastrukturom BIA”, dodao je Janjić.

A po oceni političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić "Kosovom plaća danak Zapadu za autoritarnu i kriminalnu vladavinu ostatkom Srbije".

Kako je objasnio, Vučić nije odmah predao Prištini sve u vezi sa Kosovom, jer na taj način produžava svoje trajanje na vlasti. Istovremeno, i prosečni glasači u Srbiji veruju da je Vučić lukavi patriota koji brani srpske interese, a da zapravo, kaže Anđelković vara svoje birače.

Vučić zbog toga mora da "hipnotiše svoje birače i igra igre kako da kapitulira, a da to ne izgleda kao kapitulacija", rekao je Anđelković i podsetio da predsednik Srbije u novembru 2022. godine zbog registarskih tablica podržao Srbe da izađu iz svih institucija na severu Kosova, između ostalog i iz policije, čime je omogućio Prištini da "potpuno okupira sever Kosova".

Godinu danas kasnije, u decembru 2023. godine Srbija je prihvatila kosovske tablice zbog kojih su Srbi izašli iz institucija, pa su Srbi ostali bez svojih predstavnika u policiji, a deo albanskih paravojnih snaga je stacioniran na severu Kosova", rekao je Anđelković i ocenio da Vučić asistira okupaciji svakog pedlja Kosova i Metohije.

XS
SM
MD
LG