Linkovi

Srbi na Kosovu najviše veruju SPC, najmanje premijeru Kurtiju


Milica Rakić Andrić i Visar Imeri predstavljaju rezultate istraživanja Nove društvene inicijative i Instituta za socijalnu politiku “Musine Kokalari”, 23. maja 2024.
Milica Rakić Andrić i Visar Imeri predstavljaju rezultate istraživanja Nove društvene inicijative i Instituta za socijalnu politiku “Musine Kokalari”, 23. maja 2024.

Na Kosovu, Srbi najviše poverenja imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu, dok najmanje u premijera Kosova Aljbina Kurtija, rezultati su istraživanja Nove društvene inicijative i Instituta za socijalnu politiku “Musine Kokalari”.

Većina ispitanika veruje da SPC može da doprinese unapređenju odnosa Srba i Vlade Kosova.

’Zaista je neverovatno da se nepolitički akter, kakav je Srpska pravoslavna crkva, koji se nikada nije javno isticao kao akter koji želi da učestvujue u političkim procesima, bar ne od 1999.godine, da se pojavi kao glavni akter kojeg zajednica želi u pregovorima sa Vladom Kosova“, rekla je programska menadžerka Nove društvene inicijative Milica Rakić Andrić.

Ona ističe da je desetogodišnja vladavina Srpske liste doprinela tome da je srpska zajednica na Kosovu izgubila veru u političke procese, političke predstavnike i političko učešće kao instrument poboljšanja životnih uslova.

To je zaista razočaravajuće i to je vrsta dokaza da su ovih 10 godina političkog pristupa Srpske liste bili devastirajući za tu vrstu političkog života“.

Istraživanje je sprovedeno u srpskim sredinama južno i severno od reke Ibar, a rezultati pokazuju da postoji značajna razlika u poverenju prema institucijama između severa i juga Kosova.

’’Svaki akter unutar Kosova bilo da je to predsednica Kosova, Skupština, premijer, imaju vrlo malo poverenje kada je srpska zajednica u pitanju, ali čak i to malo poverenja što postoji, ono je manje na jugu nego na severu. Jedini akter koji ima ocenu jedan, kada je u pitanju poverenje građana, dakle to je najniže moguće, je na primer premijer Kosova, i to baš na jugu. Za nešto manje, dakle ocenom 1,2 je ocenjeno poverenje u premijera na severu, dok je na jugu to jedan”, navela je Rakić Andrić

Izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku “Musine Kokalari” Visar Imeri navodi da je cilj istraživanja bio identifikovati glavne probleme sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju i njihov stav prema unutrašnjem dijalogu o kojem godinama govori premijer Kosova Aljbin Kurti.

"Većina građana je zainteresovana za poboljšanje odnosa, za zajednički život, ali se osećaju kao da ih niko ne sluša. Nisu zadovoljni ni kako se kosovska vlada, a ni srpska vlada ponašaju prema njima, ni političkim predstavnicima", rekao je Imeri.

Istraživanje je pokazalo da je opalo poverenje Srba i u KFOR, EULEKS, EU i NATO.

Kad su u pitanju pojedinačne države, Srbi naviše poverenja imaju u Rusiju i Kinu, a najmanje u Sjedinjene Američke Države, Nemačku i Francusku.

Ovo istraživanje, deo je projekta "Kosovo-Srbija: Drugačiji pristup". Sprovedeno je u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu tokom jula i avgusta 2023. godine, kao i u martu i aprilu 2024. godine, uz podršku ambasade Holandije na Kosovu.

XS
SM
MD
LG