Linkovi

Nastavljaju se protesti širom Srbije: Građani Kosjerića i Mladenovca protiv iskopavanja litijuma


Građanski protest u Mladenovcu protiv eksplotacije litijuma u Srbiji (foto: FoNet)
Građanski protest u Mladenovcu protiv eksplotacije litijuma u Srbiji (foto: FoNet)

Kao i prethodnih večeri, i u utorak je nastavljena serija građanskih okupljanja protiv iskopavanja litijuma u Srbiji– protesti su održani u Kosijeriću i Mladenovcu i upućena je osnovna poruka da se litijum neće kopati i da za to nije potreban ni referendum koji vlasti u Beogradu najavljuju.

Protesti protiv kopanja litijuma počeli su pošto je Vlada Srbije donela uredbu kojom se kompaniji Rio Tinto dozvoljava da nastavi sa izgradnjom rudnika litijuma u dolini Jadra. Vlada je početkom 2022. godine, posle masovnih protesta, donela uredbu kojom se stopira realizacija projekta Jadar, ali je Ustavni sud u julu ove godine odlučio da je Vlada time prekoračila ovlašćenja i da je uredba neustavna.

U utorak se na prostoru kod Spomenika palim borcima u centru Mladenovca okupio veliki broj građana kojima se obratila rudarski inženjer Suzana Lazarević koja je, između ostalog, rekla da će iza Rio Tinta ostati milioni tona zauvek otrovne jalovine koja u sebi sadrži arsen, živu sodu i slične supstance.

Građanski protest u Mladenovcu protiv eksplotacije litijuma u Srbiji (foto: FoNet)
Građanski protest u Mladenovcu protiv eksplotacije litijuma u Srbiji (foto: FoNet)

Kažu – čvrsti ostatak. Da, on se sastoji od sumporne kiseline, on mora negde da ispari, da se rastvori“, navela je Lazarević i podsetila da su se u borbu protiv iskopavanja litijuma u Srbiji uključili i najobrazovaniji pripadnici srpskog naroda.

U pitanju je rat. Kako drugačije razumeti nešto što je svakom detetu jasno? Najeminentniji stručnjaci ove zemlje iz SANU dali su svoje mišljenje. To su doktori prirodnih nauka. Dali su jasno mišljenje i rekli da je to katastrofa za Srbiju“, rekla je Lazarević.

I u Kosjeriću se okupio veliki broj građana, zbog čega su centralne gradske ulice bila zatvorene.

Kao i u Mladenovcu, i u Kosjeriću su okupljeni nosili puno srpskih zastava i parola sa porukama - "Rio Tinto neće kopati" i "Rio Tinto, marš iz Srbije", kao i "Rio Tinto Rio Sava prodali ste zemlju za badava" , "Da nas ne ostane toliko da stanemo pod šljivu" , "Drugu zemlju nemamo, da kopate - ne damo!".

Građanski protest u Mladenovcu protiv eksplotacije litijuma u Srbiji (foto: FoNet)
Građanski protest u Mladenovcu protiv eksplotacije litijuma u Srbiji (foto: FoNet)

Obraćajući se okupljenima profesor Agronomskog fakulteta iz Čačka Duško Brković je izjavio da je da su eminentni ljudi, biolozi, akademici u svom radu objavili kakav uticaj iskopavanja litijuma na životnu sredinu.

Šta su posledice nezelenog rudarenja? Ako nema zelenog rudarenja, mogu nam se dogoditi somatske promene, mutagene promene u naslednoj osnovi, da se novorođenčad rađaju sa anomalijama. Tu je i pojava malignih oboljenja, koja će se, na žalost, u mladoj ćeliji pre formirati nego u staroj. Čuvajmo našu decu zbog svega ovoga što pričam“, poručio je Brković .

Košarkaš Vladimir Štimac je poručio vlastima da neće biti dozvoljeno da se unište predivni krajevi u zapadnoj Srbiji i da se neće kopati litijum.

Novinar Milenko Vasović je u svom obraćanju istakao da je protivnik moćan, ali da, s obzirom na broj okupljenih ima nade za pobedu i sprečavanje kopanja litijuma.

Drago mi je da je naš Kosjerić stao u liniju gradova koji su se pobunuli protiv ovog zla koje nam se priprema. Stali smo rame uz rame sa Šapcem, Aranđelovcem, Kraljevom i drugim mestima koja su se digla i ne žele da gledaju mirne i pognute glave kako se Srbiji priprema nesreća. Mesecima unazad gledamo na delu pokušaj ubistva jednog naroda i jedne države“, rekao je Vasović.

Prethodnih dana protesti protiv iskopavanja litijuma održani su u nizu gradova – u Koceljevi, Bogatiću, Arilju, Ljigu, Šapcu, Aranđelovcu, Barajevu.

Za subotu 10. avgusta u 19 časova zakazan je veliki ekološki protest u Beogradu, na Terazijama.

Takođe, 10. avgusta ističe rok koji su predstavnici udruženja „Ne damo Jadar“ ostavili vlastima da donesu zakon kojim se zabranjuje iskopavanje litijuma u Srbiji. Ukoliko se to ne dogodi, oni su najavili blokade puteva i pruga širom Srbije.

XS
SM
MD
LG