Linkovi

Susret Vučića i Lajčaka u Beogradu: "Otvoren i konkretan" razgovor


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine (foto: buducnostsrbijeav)
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine (foto: buducnostsrbijeav)

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine u sredu se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dan posle posete i razgovora u Prištini,

Imao sam u Beogradu otvorenu diskusiju sa predsednikom Srbije o trenutnom stanju u dijalogu, kao i da su dogovorili sledeće korake za naredni period“, opisao je Lajčak susret sa Vučićem na mreži X.

Otvoren i korektan razgovor sa Lajčakom o situaciji na Kosovu i Metohiji i gotovo nemogućim uslovima za život srpskog stanovništva izazvanom konstantnim pritiscima i samovoljom vlasti u Prištini“, opisao je Vučić susret sa Lajčakom na svom Instagram profilu i naglasio:

Ponovio sam da povratak konstruktivnom dijalogu Beograda i Prištine i normalizacija odnosa leži, prvenstveno, u implementaciji Briselskog sporazuma, odnosno hitnom formiranju Zajednice srpskih opština“.

Takođe, Vučić je istakao da je kao glavni posrednik u dijalogu EU imala u Srbiji ozbiljnog i odgovornog partnera, kao i da Beograd ostaje za Srbe na Kosovu njihov beskompromisni oslonac i zaštitnik njihovih ognjišta i budućnosti.

Pre razgovora sa Vučićem Lajčak se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem, koji je evropskom izaslaniku preneo da Beograd podržava nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je izradila EU, kao i da Srbija insistira na punoj primeni Briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine kao i svega što je do sada dogovoreno uz posredstvo EU.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova se ističe da je Đurić ukazao na to da vlast Aljbina Kurtija konstinuirano napada proces dijaloga koji se osvija pod pokroviteljstvom EU i da “primenjuje mere represije koje vode ka stvaranju monoetničkog Kosmeta”, čime se, po oceni Ministarstva direktno podrivaju ciljevi međunarodne zajednice.

Nakon susreta sa Vučićem Lajčak se sastao i sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

XS
SM
MD
LG