Linkovi

Suđenje novinaru Gerškoviču u Rusiji održano iza zatvorenih vrata


Obezbeđenje u regionalnom sudu u Sverdlovsku, gde se održava suđenje američkom novinaru Evanu Gerškoviču (Foto: AFP/Alexander Nemenov)
Obezbeđenje u regionalnom sudu u Sverdlovsku, gde se održava suđenje američkom novinaru Evanu Gerškoviču (Foto: AFP/Alexander Nemenov)

Suđenje reporteru Vol strit žurnala Evanu Gerškoviču, optuženom za špijunažu, nastavljeno je iza zatvorenih vrata saslušavanjem svedoka na sudu u Jekaterinburgu.

Gerškovič, 32-godišnji Amerikanac koji poriče da je prekršio zakon i kaže da su optužbe protiv njega lažne, prošlog meseca je izašao na prvo ročište. Ako bude proglašen krivim, preti mu kazna od 20 godina zatvora.

Tužilaštvo tvrdi da je Gerškovič sakupljao tajne informacije za američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) o firmi koja pravi tenkove za ruski rat u Ukrajini. On je prvi američki novinar koji je uhapšen u Rusiji od Hladnog rata.

Gerškovič je uhapšen 29. marta 2023. godine, a njegov poslodavac ističe da je nezakonito pritvoren već 477 dana.

"Dok Rusija nastavlja sa ovim lažnim i sramnim suđenjem, mi radimo sve što možemo da Evan bude momentalno oslobođen. Mi smo jasni: Evan je radio svoj posao kao novinar, a novinarstvo nije zločin. Pustite ga kući odmah", naveo je Vol strit žurnal.

Ambasada SAD je u saopštenju navela da "bez obzira na to što ruske vlasti tvrde, Evan je novinar i nije uradio ništa nezakonito."

"Ruske vlasti do sada nisu iznele dokaze da je on počinio neko krivično delo, ili da objasne zašto mu se produžava pritvor".

Na današnjem ročištu odlučeno je da se suđenje nastavi u petak, umesto 13. avgusta - što je bio zahtev Gerškovičevih advokata. Ročište je bilo zatvoreno za javnost, a mediji će moći da prisustvuju kada se Gerškoviču bude izricala presuda.

Saslušanje svedoka

Sud u četvrtak nije dao više detalja o tome kako će se nastaviti postupak, ali je rečeno da je ročište bilo posvećeno saslušanju svedoka.

Lokalni medij Večernje vedomosti objavio je fotografiju lokalnog poslanika bliskog Kremlju Vjačeslava Vegnera ispred sudnice, uz navode da je on svedočio. Portal URA.ru je objavio da Vagner nije želeo da govori o događajima u sudnici, navodeći kao razlog tajnost slučaja.

Vegner je poslanik vladajuće Jedinstvene Rusije u regionalnom parlamentu. On je za portal 66.RU u martu prošle godine, kada je Gerškovič uhapšen, rekao da ga je novinar intervjuisao i da su njih dvojica popili bocu konjaka zajedno.

Rekao je da ga je Gerškovič pitao kakva je podrška javnosti ruskoj invaziji na Ukrajinu - koju Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom, koje su su bile aktivnosti Vagnera, i kako je ponovo aktivirana industrija okruga Sverdlovsk.

Novinarka Radija Slobodna Evropa u ruskom pritvoru već 9 meseci

Američko-ruska novinarka Alsu Kurmaševa, koja je radila za Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL) nalazi se u ruskom pritvoru već devet meseci.

Njoj je odbijen zahtev da ima kontakt sa konzulatom SAD, kao i da kontaktira sa svoje dve ćerke.

Rusija je optužuje da se nije registrovala kao strani agent, dok Kurmaševa i njen poslodavac negiraju optužbe.

"Verujemo da su optužbe potpuno lažne, da je cela stvar prevara, a da na kraju dana cenu svega plaća njena porodica", rekao je Stefen Kapus, direktor RFE/RL. "Oni neće zatvoriti Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda time što će zatvoriti Alsu. Neće time zaustaviti naš program. Oni zapravo dvema tinejdžerkama kažu - ne možete da komunicirate sa svojom mamom".

Kurmaševa je u maju 2023. godine otputovala u Rusiju da poseti svoju staru majku. Nadkežni su je sprečili da se posle toga vrati kući u Češku i oduzeli joj putna dokumenta.

U oktobru je Kurmaševa odvedena u pritvor.

Kremlj tvrdi, bez objavljivanja dokaza, da je Gerškovič uhvaćen "na delu".

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija ima "neoborive dokaze" da je američki novinar bio uključen u špijunažu, ali nije rekao koji su to dokazi.

Američki zvaničnici su više puta ponovili da su optužbe lažne i da Rusija koristi Gerškoviča i još jednog Amerikanca - marinca Pola Vilana - kao adute za eventualnu razmenu zatvorenika.

Vašington obojicu smatra "nezakonito pritvorenim" i kaže da radi na tome da ih dovede kući.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Moskva otvorena za razmenu zatvorenika i da kontakti sa SAD u tom pogledu ostaju u tajnosti.

XS
SM
MD
LG