Linkovi

Kina optužuje Vašington za sajber špijuniranje univerziteta


Severozapadni politehnički univerzitet, skrinšot sa sajta Univerziteta.
Severozapadni politehnički univerzitet, skrinšot sa sajta Univerziteta.

Kina je u ponedeljak optužila Vašington da je provalio u kompjutere na univerzitetu za koji američki zvaničnici kažu da vrši vojna istraživanja, što je najnovija u nizu optužbi dve strane za međusobno onlajn špijuniranje.

Severozapadni politehnički univerzitet prijavio je upade u svoje računare u junu, saopštio je Nacionalni centar za hitne slučajeve protiv kompjuterskih virusa. Rečeno je da je centar, koji radi sa komercijalnim bezbednosnim provajderom, Kihoo 360 Technolodži Ko, pratio napade do Agencije za nacionalnu bezbednost, ali nije rekao kako je to učinjeno.

Kina i Sjedinjene Države se, zajedno sa Rusijom, smatraju globalnim liderima u istraživanju sajber ratovanja.

Kina optužuje Sjedinjene Države da špijuniraju univerzitete, energetske i internet kompanije i druge mete. Vašington optužuje Peking za krađu komercijalnih tajni i najavio je krivične prijave protiv kineskih vojnih oficira.

Akcije SAD "ozbiljno ugrožavaju nacionalnu bezbednost Kine", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning. Takođe je optužila Vašington da prisluškuje kineske mobilne telefone i krade tekstualne poruke.

"Kina to oštro osuđuje", rekla je Mao. "Sjedinjene Države treba odmah da prestanu da koriste svoje prednosti za krađu tajni i napad na druge zemlje".

Američka ambasada u Pekingu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Stručnjaci za bezbednost kažu da vojno krilo vladajuće Komunističke partije, Narodnooslobodilačka armija (PLA) i Ministarstvo državne bezbednosti takođe sponzorišu hakere van vlade.

Severozapadni politehnički univerzitet, u zapadnom gradu Ksijanu, nalazi se na "listi entiteta" američke vlade kojima je ograničen pristup američkoj tehnologiji. Vašington kaže da univerzitet pomaže PLA u razvoju vazdušnih i podvodnih dronova i raketne tehnologije.

U saopštenju od ponedeljka optužuju se Sjedinjene Države da uzimaju informacije o upravljanju mrežom univerziteta i drugim "osnovnim tehnologijama". Rečeno je da su kineski analitičari pronašli 41 alat za "mrežni napad" za koji se navodi da su ušli u trag NSA.

Prošle godine, kineskog državljanina Šuren Ćina osudio je federalni sud u Bostonu na dve godine zatvora nakon što se izjasnio krivim za izvoz podvodne i pomorske tehnologije na Severozapadni politehnički univerzitet bez potrebnih dozvola.

NSA, deo Ministarstva odbrane, odgovorna je za "obaveštajne podatke o signalima" ili dobijanje komunikacija i drugih podataka.

Centar za hitne slučajeve za kompjuterske viruse, koji je 1996. godine osnovala policijska uprava istočnog grada Tjenđina, sebe opisuje kao kinesku agenciju odgovornu za inspekciju i testiranje proizvoda protiv računarskih virusa.

U izveštaju Kihoo 360 iz 2020. navodi se da su hakerski alati koji su korišćeni u napadima na kineske kompanije i vladine agencije 2008-19. ušli u trag do Centralne obaveštajne agencije upoređujući ih sa kodom u alatima CIA koje je otkrila grupa Vikiliks.

Centar za viruse optužio je NSA za izvođenje drugih "zlonamernih mrežnih napada" u Kini, ali nije naveo detalje. Rečeno je da je identifikovano 13 osoba koje su učestvovale u napadima.

Meta hakera je bio takozvani "nulti dan", odnosno ranije neprijavljenu, ranjivost u sistemu obezbeđenja kompjuterskih sistema škole, navodi se u saopštenju. Navodi se da su provale izvršene sa servera u 17 zemalja, uključujući Japan, Južnu Koreju, Švedsku, Poljsku, Ukrajinu i Kolumbiju.

U saopštenju se opisuje ono što se navodi da su softverski alati NSA sa nazivima kao što su "Drugi sastanak" i "Pijenje čaja", ali se ne navodi koji su možda korišćeni na univerzitetu.

XS
SM
MD
LG