Linkovi

Počelo suđenje teroristima za napad u Parizu 2015.


Policijska patrola ispred Palate pravde u Parizu (Foto: AP)
Policijska patrola ispred Palate pravde u Parizu (Foto: AP)

Suđenje 20 osoba povezanih sa terorističkim napadima u Fracuskoj u novembru 2015. godine počelo je u sredu u Parizu, a očekuje se da će trajati devet meseci.

Šestorici optuženih sudi se u odsustvu, a prema nekim izveštajima smatra se da su petorica ili čak sva šestorica stradala u Iraku ili Siriji.

Devet pripadnika Islamske države, uglavnom državljani Francuske i Belgije, ostavili su za sobom trag užasa, izvodeći seriju napada - od nacionalnog stadiona, preko raznih barova i restorana, do koncerta u pozorištu Bataklan. Ubijeno je ukupno 130 ljudi, od toga 90 u koncertnoj dvorani. Najmanje 490 osoba je povređeno.

Deseti član terorističke ćelije i jedini koji je i dalje živ Salah Abdeslam uhapšen je u Briselu, četiri meseca posle napada koji su se odigrali 13. novembra 2015. Optužen je da je pomagao ostalima.

"Ovo suđenje je važan korak za žrtve, one koji su ranjeni ili povređeni i one koji su izgubili članove svojih porodica”, izjavio je Mišel Dantin, profesor kriminologije na Univerzitetu u Liježu, za mrežu Francuska 24.

Međutim, Dantin je dodao da je to "samo jedan korak u procesu oporavka žrtava" i da "neće imati magičan efekat".

Suđenje se održava u specijalno napravljenom sudu u Parizu, amnogi ga opisuju kao najveće u modernoj istoriji pravosuđa u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG