Linkovi

Nove američke sankcije za 400 entiteta zbog podrške ruskoj agresiji u Ukrajini


ILUSTRACIJA - Sankcije su, između ostalog, usmerene na otežavanje rada ruskog energetskog sektora, ali i protiv kompanija u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i centralnoazijskim ekonomijama. (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
ILUSTRACIJA - Sankcije su, između ostalog, usmerene na otežavanje rada ruskog energetskog sektora, ali i protiv kompanija u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i centralnoazijskim ekonomijama. (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Sjedinjene Države su sankcionisale više od 400 kompanija i pojedinaca zbog podrške ruskoj agresiji u Ukrajini, saopštio je američki Stejt department.

Sankcije su, između ostalog, uvedene i kineskim kompanijama koje Rusiji isporučuju mašinske alate i mikroelektroniku.

Takođe, Vašington je nekoliko puta upozoravao Peking zbog podrške ruskoj odbrambenoj industriji.

Sjedinjene Države su do sada uvele stotine sankcija čija je svrha da Rusiji ograniče mogućnosti da upotrebljava određene tehnologije u vojne svrhe.

Sankcije su, između ostalog, usmerene na otežavanje rada ruskog energetskog sektora, ali i protiv kompanija u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i centralnoazijskim ekonomijama za koje Sjedinjene Države veruju da pomažu Rusiji u izbegavanju zapadnih sankcija - čime osnažuje sopstvenu vojsku.

Ovi potezi udaraju Rusiju tamo gde najviše boli, urušavaju njene sposobnosti da ubire prihode kroz energetske projekte i ometa nabavku materijala za snabdevanje ratne mašinerije“, poručio je Aron Forsberg, direktor za politiku i primenu ekonomskih sankcija Stejt departmenta.

Američki sekretarijat za finansije saopštio je da je meta sankcija i transnacionalna mreža uključena u nabavku municije i drugih materijala za Rusiju, koja ruskim oligarsima pomaže da izbegnu sankcije koje sprečavaju upotrebu zlata u transakcijama.

Rusija je sopstvenu ekonomiju pretvorila u oruđe koje je u službi vojne industrije Kremlja. „Kompanije, finansijske institucije i vlade širom sveta treba da osiguraju da ne podržavaju ruske vojno-industrijske lance snabdevanja”, saopštio je zamenik američkog sekretara za finansije Voli Adejemo.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na upit za komentar agencije Rojters povodom novouvedenih sankcija.

Na meti sancija našla se kineska uvozno-izvozna mašinska kompanija Dalijan za koju Stejt department navodi da je Rusiji obezbedila robu dvostruke namene u iznosu od 4 miliona dolara. Američki Sekretarijat za finansije ciljao je više od dvadeset kompanija čije je sedište u Hong Kongu i Kini, za koje je naveo da snabdevaju rusku vojnu industrijsku bazu.

Kina tvrdi da Rusiju ne snadbeva oružjem za rat u Ukrajini, ali navodi i da sa tom zemljom sprovodi regularnu trgovinu. Novi paket američkih sankcija uveden je i protiv kompanija i entiteta koji isporučuju komponente za bespilotne letelice tipa Orlan koje Rusija upotrebljava u Ukrajini.

Vašington je takođe nastojao da sankcijama oteža buduće energetske projekte u Rusiji i isporuku tečnog prirodnog gasa. Cilj je bio ruski projekat Arctic LNG 2 vredan 21 milijardu dolara, koji se već našao na meti zapadnih sankcija.

Šta posle navoda da srpske kompanije krše sankcije Rusiji?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

SAD su od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. sankcionisale više od 4.000 pojedinaca i biznisa koji su povezani sa ruskim ratnim naporima

Uprkos sankcijama, Rusija konstantno radi na njihovom izbegavanju i pronalasku novih načina za nabavku materijala i opreme za svoju ekonomiju, uključujući i one koja može biti iskorišćena za proizvodnju oružja.

XS
SM
MD
LG