Linkovi

Rojters ekskluzivno otkriva: Milijarde dolara i evra stižu u Rusiju uprkos sankcijama


ILUSTRACIJA - Novčanice evra i dolara, uz reč "sankcije" (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
ILUSTRACIJA - Novčanice evra i dolara, uz reč "sankcije" (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Oko 2,3 milijarde u dolarima i evrima stiglo je u Rusiju otkako su SAD i EU zabranile izvoz svojih novčanica u martu 2022. posle invazije na Ukrajinu, pokazuju podaci carine u koje je Rojters imao uvid.

Ranije neobjavljene cifre pokazuju da je Rusija uspela da zaobiđe sankcije koje blokiraju uvoz keša, i pokazuju da su dolari i evri i dalje korisni za trgovinu i putovanja, iako Moskva nastoji da smanji svoju izloženost čvrstim valutama.

Podaci carine, koje je Rojters dobio od komercijalnog izvora, koji evidentira i prikuplja informacije, pokazuju da je keš prebačen u Rusiju iz UAE i Turske, dve zemlje koje nisu uvele ograničenja u trgovini sa Rusijom. Zemlja porekla više od polovine transakcije nije navedena u evidenciji.

Vlada SAD je u decembru zapretila kaznama za finansijske institucije koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije i uvela sankcije kompanijama iz trećih zemalja tokom 2023. i 2024. godine.

Bajden: Sankcije odgovor na brutalni Putinov rat i smrt Navalnog
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Ruska centralna banka i uprava za sankcije Sjedinjenih Država, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC), nisu odgovorili na zahteve Rojtersa za komentar.

Rusija je počela da označava dolar i evro kao „toksične“ 2022. godine, jer su joj sankcije smanjile pristup globalnom finansijskom sistemu, ometajući plaćanja i trgovinu. Zamrznuto je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi Banke Rusije u Evropi.

Portparol Evropske komisije rekao je da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve kršenja sankcija. Dodao je da se Evropska unija angažuje sa trećim zemljama kada sumnja da se sankcije zaobilaze.

Carinska evidencija pokriva period od marta 2022. do decembra 2023. godine, a Rojters nije mogao da pristupi novijim podacima. Dokumenti su pokazali porast priliva gotovine neposredno pre invazije. Između novembra 2021. i februara 2022. u Rusiju je ušlo 18,9 milijardi u dolarima i evrima, u poređenju sa samo 17 miliona dolara u prethodna četiri meseca.

Danijel Pikar, vođa grupe za međunarodnu trgovinu i nacionalnu bezbednost u američkoj advokatskoj firmi Buchanan Ingersoll & Rooney, rekao je da taj porast pre invazije ukazuje na to da neki Rusi žele da se izoluju od mogućih sankcija.

„Dok su SAD i njihovi saveznici shvatili važnost zajedničkog delovanja kako bi se postigao maksimum ekonomskih posledica, Rusija uči kako da izbegne i ublaži te iste posledice“, rekao je Pikar.

On je dodao da podaci gotovo sigurno potcenjuju stvarne tokove valuta.

Ograničenja transfera

Ruska centralna banka brzo je ograničila ljudima podizanje gotovine u stranoj valuti posle invazije na Ukrajinu, u pokušaju da podrži slabljenje rublje. Prema podacima, samo 98 miliona dolara i evra izašlo je iz Rusije između februara 2022. i kraja 2023. godine.

Sa druge strane, devizni prilivi su bili daleko veći. Najveći deponent deviza bila je malo poznata kompanija "Aero-Trade" koja nudi duty free usluge na aerodromima i letovima. U tom periodu prijavila je oko milijardu i po dolara.

Aero-Trade je registrovao 73 transakcije od po 20 miliona dolara ili evra, a sve su ocarinjene na moskovskom aerodromu Domodedovo,koji se nalazi u u blizini sedišta kompanije. Pošiljke su u carinskim deklaracijama opisane kao razmena ili prihod trgovine.

U većini slučajeva, Aero-Trade je bio samo naveden kao deponent, subjekat koji priprema i dostavlja carinsku dokumentaciju. Rojters nije mogao da identifikuje klijente Aero-Trade-a i nije mogao da utvrdi izvor ili odredište gotovine. Vlasnik Aero-Trade-a Artem Martinjuk rekao je Rojtersu da sumnja u autentičnost carinskih zapisa. On je odbio da dalje komentariše. Kompanija je u saopštenju navela da se "Aero-Trade ne bavi isporukom čvrste valute Rusiji"

Ruski brodovi krše sankcije dok prolaze kroz Bosfor
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Prema carinskoj evidenciji, jednu pošiljku od 20 miliona evra kojom upravlja Aero-Trade uvezla je u februaru prošle godine Yves Rocher Vostok, podružnica francuske kozmetičke grupe Yves Rocher, koja i dalje ima desetine prodavnica u Rusiji. U podacima nije navedena zemlja porekla ili ime dobavljača.

Grupa "Roše", matična kompanija u Francuskoj, rekla je da ni grupa ni Yves Rocher Vostok nikada nisu imali bilo kakvu vezu sa Aero-Trade-om niti su imali sporne transakcije.

„Yves Rocher Vostok, kao i svi entiteti Roše grupe, poštuju zakon. Nikada nije pokušala i nikada neće pokušati da zaobiđe sankcije na novčanice dolara i evra u Rusiju“, rekao je portparol grupe.

Zlato, oružje, banke

Više od četvrtine novčanica od 2,27 milijardi uvezle su banke, od čega najveći deo u vidu plaćanja za plemenite metale, prema carinskoj evidenciji i osobi koja je upoznata sa transakcijama. Nekoliko ruskih banaka primilo je gotovinu u vrednosti od 580 miliona dolara iz inostranstva između marta 2022. i decembra 2023. i izvezlo je približno jednake količine plemenitih metala. U mnogim slučajevima, pošiljke zlata ili srebra išle su kompanijama koje su isporučivale novčanice, pokazala je evidencija.

Na primer, ruski kreditor "Vitabank" uvezla je 64,8 miliona dolara u novčanicama iz turske firme za trgovinu zlatom Demas Kuyumculuk 2022. i 2023. Tokom istog perioda, Vitabank je izvezla 59,5 miliona dolara u zlatu i srebru turskoj kompaniji. Osoba upoznata sa Demasovim poslovanjem potvrdila je da je kompanija učestvovala u nizu gotovinskih transakcija za zlato koje su uključivale Vitabanku i još dva ruska zajmodavca između marta 2022. i septembra 2023.

Izvor je rekao da je isporuka novčanica iz UAE u Rusiju jedino rešenje koje je Demas pronašao da završi dugoročne ugovore potpisane pre nego što su sankcije Zapada stupile na snagu sa ruskim dobavljačima zlata, uz istovremeno poštovanje turskih i međunarodnih propisa koji se odnose na prekogranična plaćanja.

Zašto EU okleva da uvede sankcije na ruske dijamante
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Sa sankcijama koje su efikasno odsekle Rusiju od zapadnog finansijskog sistema, izmirenje računa tradicionalnim bankovnim transferom više nije bilo moguće, rekla je ta osoba. Odbijanje postojećih sporazuma izložilo bi Demas finansijskim kaznama i rizicima za reputaciju kompanije, rekla je ta osoba.

Turski trgovac zlatom nikada nije poslovao sa subjektima pod zapadnim sankcijama i striktno prati sve nacionalne i međunarodne procedure poštovanja, dodala je ta osoba.

U trećem kvartalu prošle godine, pošto su svi predratni ugovori sa ruskim kompanijama završeni, Demas je prekinuo dvosmernu trgovinu, rekao je taj izvor. Vitabank, UAE i Direkcija za komunikacije turskog predsedništva nisu odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Među ostalim velikim uvoznicima gotovine bili su subjekti koje kontroliše Rostec, državni vojno-industrijski konglomerat, pokazuju dokumenti. Rostec, koji je pod sankcijama SAD od 2014. godine, nije odgovorio na Rojtersova pitanja o gotovinskim uplatama koje je primio.

XS
SM
MD
LG