Linkovi

Zvanično otvorene Olimpijske igre u Parizu, hiljade pratile ceremoniju uprkos kiši


Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, 26. jula 2024. (Foto: Reuters/Pawel Kopczynski)
Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, 26. jula 2024. (Foto: Reuters/Pawel Kopczynski)

U francuskoj prestonici zvanično su otvorene 33. Letnje olimpijske igre – najveća svetska sportska manifestacija koja se, osim u Parizu, održava u još 16 gradova, kao i u jednoj prekomorskoj teritoriji - Francuskoj Polineziji.

Francuski predsednik Emanuel Makron proglasio je igre otvorenim, na ceremoniji održanoj po snažnoj kiši, tokom koje je najmanje 300.000 gledalaca mahalo i pozdravljalo oko 7.000 sportista, koji su u defileu brodova prošli rekom Senom.

Francuski džudista Tedi Riner i legendarna francuska atletičarka Mari-Žoze Perek upalili su Olimpijski plamen, prikačen za džinovski balon koji je zatim otplovio u parisku noć.

Učesnici igara sa prostora bivše Jugoslavije

Sportisti iz Srbije i Crne Gore tokom defilea na otvaranju Olimpijskih igara (Foto: Reuters)
Sportisti iz Srbije i Crne Gore tokom defilea na otvaranju Olimpijskih igara (Foto: Reuters)

Na Olimpijskim igrama u Francuskoj Srbija ima najviše učesnika - 113, slede Slovenija (90) i Hrvatska (73), Crna Gora (17), Kosovo (9), Severna Makedonija (7) i Bosna i Hercegovina (5).

Ceremonija koja je trajala gotovo četiri sata počela je prikazivanjem snimka u kom je učestvovala čuvena svetska i francuska fudbalska zvezda Zinedin Zidan koji je nosio olimpijsku baklju. Kako je vreme odmicalo, a ceremonija se "zahuktavala", tako je i kiša padala sve jače. Baklju su kroz Pariz, između ostalih, proneli teniska zvezda Rafael Nadal, slavna nekadašnja rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči, američki legendarni sprinter Karl Luis i bivša francuska NBA zvezda Toni Parker.

Svečano otvaranje je počelo nekoliko sati pošto je sabotaža na brzu TGV železničku mrežu izazvao haos u putovanju širom Francuske i stavio u središte pažnje bezbednosne rizike u trenutku kada su oči sveta uprte u Pariz.

Na otvaranju je nastupala muzička superzvezda Lejdi Gaga koja je izvela numeru Edit Pijaf, a kraj ceremonije je obeležio i dirljivi nastup kanadske dive Selin Dion, koja je pre dve godine prestala da nastupa u javnosti pošto joj je dijagnostikovana retka autoimuna bolest.

Moderniju sliku Francuske predstavila je francuska pevačica poreklom iz Malija Aja Nakamura, koja je otpevala neke od svojih najvećih hitova, kao i jedan Šarla Aznavura, u pratnji hora francuske vojske. Njen nastup publika je ispratila uz ovacije.

"Pozivam sve: sanjajte sa nama. Kao olimpijski sportisti, neka vas inspiriše radost koju samo sport može da nam pruži. Hajde da slavimo olimpijski duh života u miru", poručio je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, govoreći u podnožju Ajfelove kule.

Plesači i nosioci plamena izašli su na krovove Pariza po kiši.

„Kiša me neće sprečiti da navijam na olimpijskim igrama - sport mi je sve i uradila bih sve što je potrebno da ovo gledam“, rekla je agenciji Rojters Flavija Merluci, 20, studentkinja arhitekture.

Nastup pevačice Aje Nakamure (Foto: AFP/Gabriel Bouys)
Nastup pevačice Aje Nakamure (Foto: AFP/Gabriel Bouys)

Ceremonija je obuhvatila još unapred snimljenih trenutaka, uključujući ritmičke zvuke kamenih dleta i testera za drvo i prizore restauracije Notr Dama posle požara 2019.

Mnogi detalji su držani u tajnosti, uključujući i ko će poslednji poneti baklju i upaliti olimpijski plamen povodom početka igara.

Dvojica najtrofejnijih sportista u istoriji olimpijskih igara Majkl Felps i Martin Furkad, otkrili su zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju.

Nastup Lejdi Gage na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu (Foto: Reuters/Amanda Perobelli)
Nastup Lejdi Gage na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu (Foto: Reuters/Amanda Perobelli)

Francuska prestonica je pod opsežnim merama bezbednosti u danu otvaranja svetske sportske smotre.

Olimpijske igre obezbeđuje više od 45.000 policajaca, 10.000 vojnika i 2.000 agenata privatnog obezbeđenja. Raspoređeni su i snajperi. Takmičenje se održava u trenutku dva velika izazova u svetu - ruske agresije na Ukrajinu i sukoba na Bliskom istoku.

Igre će trajati od 26. jula do 11. avgusta.

XS
SM
MD
LG